szechenyi
 • +36 1 413 3710
 • kmaszc@kmaszc.hu
 • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

A3/5 beszámoló

ERASMUS +

Beszámoló

 

2017. július 30-augusztus 12.

Téma: Biogazdálkodás

Helyszín: Ausztria, ADAMAH Biogazdaság, Glinzendorf

 

Készítette: Jung Lilla kísérőtanár

A külföldi szakmai gyakorlat időpontja: 2017. július 30-augusztus 19.

Utazás : július 29.

Téma: Biogazdálkodás

Fogadó gazdaság: Ausztria, ADAMAH Biogazdaság, Glinzendorf

Szállás: Obersiebenbrunn, Landwirtschaftliche Fachschule

Résztvevő diákok: Bárány István

Juhász Márk

Oravecz Viktor

Vajda Róbert

Kísérő tanár: Jung Lilla

 

Szakmai munka

Az ADAMAH Biogazdaság elsősorban zöldségkertészettel foglalkozik. Fóliasátrakban paradicsomot, uborkát, cukkinit, paprikát termesztenek, külső területeiken több fajta burgonyát, salátaféléket, zellert, több fajta répát, fehérrépát, tökféléket és más zöldségféléket állítanak elő a biogazdálkodás szabályai szerint.

A saját maguk által előállított termékeket saját közvetlen értékesítési hálózaton belül juttatják el a háztartásokba. Ezt segíti elő telephelyükön lévő hűtőházuk, csomagoló rendszerük és a saját logo-val ellátott gépjárműparkuk.

Négy tanulónk a szakközépiskolai képzés 11. évfolyamának befejeztével vettek részt ezen a nyári gyakorlaton. Korábbi gyakorlataikat Floch-pusztán, az iskola tangazdaságában töltötték, ez a terület teljesen új volt számukra.

A gazdaság életébe a betakarítási időszakban kapcsolódtunk be, így a teljes termesztési folyamatokat élőben nem tudtuk megtekinteni, de beszélgetések, szakmai bemutatások alkalmával sok részletet megtudtunk.

Voltak visszatérő munkáink ( pl. fóliasátrak végigszüretelése három naponta, paradicsom, fürtös uborka, paprika szüretelése, száras zeller betakarítása ), de volt sok olyan terület is, amire 1-2 alkalommal került sor ( burgonya, répa gépi betakarítása, osztályozás, ládázások, csomagolási, értékesítési munka megismerése, virágkertészet, …) , így elmondható, hogy szinte minden nap sikerült valami újat is tanulni a fárasztó napi rutin mellett.

A fiúk reggelente 8 órakor kezdtek, fél 1-ig tartott a délelőtti munka, utána ebédszünet, majd fél 4-kor fejezték be munkájukat. Naponta összesen 7 órát dolgoztak, néhány napon, amikor valamilyen szakmai megtekinteni-való akadt más helyszínen, akkor egy kicsit hamarabb.

Az ott töltött idő alatt az időjárás nem volt éppen kegyes, szinte végig tikkasztó hőség volt, augusztus első felében sorra dőltek meg a melegrekordok, így a veteményes földeken való munka néha nagyon megerőltető volt. Ezen enyhített, hogy minden nap akadt pár órányi tennivaló a telephely csarnokában is, ahol sokkal kellemesebb volt a hőmérséklet.

A gazdaságban töltött munka mellett akadt lehetőség más szakmai programokra is. Szálláshelyünk egy környékbeli mezőgazdasági iskola kollégiumában volt, amelynek tangazdasága a szomszédunkban volt. A barátságosan alakuló kapcsolatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt megtekinteni ezt a gazdaságot is, megismerhettük az iskola képzéseit, gépparkját, állatállományát, kertjeit, gyümölcsöseit, termőföldjeit. Nem kis irigykedéssel vettük tudomásul, hogy az ottani diákoknak , bár létszámuk negyede a mi iskolánk diáklétszámának, sokkal több mezőgazdasági gép, műhely, nagyobb állatállomány áll rendelkezésre a tanuláshoz.

Szabadidő eltöltése

A hétköznapi munka mellett délutánonként és hétvégenként is nyílt lehetőségünk arra,, hogy tartalmas szabadidő-programokat szervezzünk magunknak. Egyaránt volt igény kulturális és kirándulós programokra is, illetve a felhőtlen kikapcsolódásra. Igyekeztünk minden időt kihasználni, erre anyagilag is volt lehetőségünk, hiszen bőven kaptunk ellátmányt, és az étkezésre szánt pénzen sokat tudtunk spórolni azáltal, hogy magunk főztünk.

Programjaink:

 • Délutáni séta Bécsben több alkalommal, Bécsi Donau-insel megtekintése, Donauturm
 • Délutáni kirándulás a schönbrunni kastélykertbe
 • három alkalommal Bécsben mozilátogatás, német nyelven néztünk filmet. Az idegennyelv gyakorlása szempontjából is igen hasznos volt.
 • Hétvégi kirándulás Hochkar hegyen, túra az Alpokban
 • Hétvégi kirándulás a Dachstein-nál, Fünffinger, Hallstadt város megtekintése
 • Üzemlátogatás a Leobeni Gösser sörgyárban
 • Külszíni vasérc-bánya megtekintése Leoben mellett, városnézés
 • Egynapos rafting túra a Salsa folyónál
 • Segway-túra a közeli kalandparkban
 • Strandfürdőzés a szomszédos falu szabadidőparkjában
 • Városnézés és múzeumlátogatás Pozsonyban, kirándulás a várban és az óvárosban
 • Esténként közös pingpongozás, csocsózás, foci