szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

A1/8 Kovács Anita

Gyakorlat országa: Finnország
Fogadóintézmény/cég neve: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Város: Jämsä
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. május 5-26.
Csoportvezető 1 neve: Kovács Anita
Csoportvezető 2 neve:
Diákok száma: 7


Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 5

A kollégiumban kaptunk szállást, ami az iskola területén található. Innen könnyen és gyorsan megközelíthető volt az a hely, ahol minden reggel találkoztunk vendéglátóinkkal. Az étkező is néhány perces sátára helyezkedett el. A négy szobás apartmanokban a kényelmes, tiszta, minden igényt kielégítő kétágyas szobákhoz tartozott egy közös konyha és közös fürdőszoba, plusz egy közös használatú toalett.


Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.): 5

Az utazás kényelmes és zökkenőmentes volt. A repülőtéren a fogadó intézmény busza várt minket és szállított el az iskoláig. Visszafelé is ők vittek ki minket időben és biztonságban a tamperei repülőtérre.
Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.) 5 A fogadó intézményt képviselő tanárokkal, munkatársakkal nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, a három hét során mindenben együtt tudtunk működni. Készségesen segítettek mindenben és válaszoltak a felmerülő kérdéseinkre. Véleményem szerint azonban szerencsésebb, amikor a hivatalos kapcsolattartó és adminisztrációt végző személy azonos azzal a tanárral, aki napi kapcsolatban van velünk, ahogy ez az elmúlt években meg is valósult.


A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 5

A gyakorlat szakmai tekintetben nagyon hasznos és változatos volt. A program elején megmutatták nekünk az intézményben választható szakmák sokszínűségét, volt amit ki is próbálhattunk. Majd a hangsúly a tanulók saját szakmájára került. Minden nap újabb és újabb szegmensét ismerhettük meg az erdészeti tevékenységnek. Az első héten elméleti oktatásban is volt részünk, de a továbbiakban túlnyomórészt a gyakolaté volt a főszerep. Ez azzal járt, hogy szinte a teljes oktatási időt terepen, pontosabban az erdőben töltöttük. Valóban a fa életútjának fázisait követve szereztünk új ismereteket az ültetéstől a kitermelésig. Részt vettünk két féle fafaj ültetésében, gyérítésben, méretrevágásban, gallyazásban, favédelemben, szállításelőkészítésben, szállításban, hasításban. Mindezt tapasztalt tanárok vezetésével, akik tudásuk legjavát igyekeztek átadni tanulóinknak. A programban részt vevő diákok örömmel és lelkesen végezték a rájuk bízott feladatokat, nyitottan álltak az új tudás befogadásához. Szívesen végeztek mindenfajta munkát az erdőben, használtak bozótvágót és láncfűrészt is. Szerettek volna többször munkagépeket vezetni, de a finn erdészeti tanárok túlterheltsége miatt erre kevés idő jutott.


A program kulturális részének értékelése (milyen kultúrális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolás szerűen is): 4

A program első hetében Kari Kytömäki gondjaira voltunk bízva, aki nem csak szakmai fejlődésünket tartotta szem előtt, de bemutatta nekünk a környék nevezetességeit. Ez idő alatt több kulturális élményben is részünk volt, Jártunk Himoson, a közeli sípályán, ahol nagy meglepetésünkre május elején még hógolyózni is tudtunk. Elvitt minket Dél-Finnország legnagyobb láperedejébe, Az érintetlen természetes erdő jellegzetességeit figyeltük meg és gyarapítottuk ismereteinket. A második és harmadik héten Martti volt velünk, ő megmutatta az iskolai múzeumot a híres láncfűrészkiállítással. Ezen kívül magunknak szerveztünk kulturális programokat főleg a hétvégéken, mivel hétköznapokon a gyakorlat után nem maradt sok időnk, hogy messzebbre menjünk. Az első hétvégén felfedeztük Jämsänkoski csodás tópartját és kirándultunk a környéken. A második hétvégén Jyväskylä-be látogattunk el, voltunk a természeti múzeumban, a kilátóban, a sétálóutcán, a kikötőben és a piacon. A harmadik hétvégén Mänttäben művelődtünk két érdekes képzőművészeti és történeti múzeumban. Megismerkedtünk a helyiek kedvenc sportjával : a frisbi golffal.


Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében): 4

A finn tanárok nagyon rendesek voltak és odafigyeltek ránk. Fontos volt számukra, hogy amellett, hogy szakmailag fejlődjenek a fiúk, jól is érezzük magunkat. Amivel még érdekesebbé lehetne tenni a programot szerintem az az, hogy a fiúk többször vezethessenek traktorokat, különböző munkagépeket. Szerettek volna szimulátoron és forwarderrel is gyakorolni, ez most kimaradt. Én örömmel fogadnám, ha kapnék további ötleteket a kulturális programok szervezéséhez, hogy újabb helyeket és érdekességeket ismerhessünk meg.


Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 5

A program célja tökéletesen megvalósult. A tanulók új ismereteket szereztek a szakmájukban. Kipróbálhattak különböző erdészeti munkákat. Ízelítőt kaptak a finn kultúrából és angol nyelvtudásuk, ha kis mértékben is, de fejlődött. Örömmel, élményekkel gazdagon tértek haza.


Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

Elismerő szavakat kaptunk a finn tanároktól, elégedettek voltak a magyar diákok munkájával, hozzáállásával és viselkedésével. Személyes sikeremnek tekintem, hogy idén sikerült időt szakítanom a napi beszámolók megírására, mellyel a szülőket és az érdeklődőket tájékoztattam és ezzel kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kaptam.


Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 3

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 4

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 4