szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

A2/1 beszámoló

Beszámoló finnországi gyakorlatról

2018. április 11-től május 2-ig hét diák kísérőtanáraként töltöttem három hetet Finnországban, Jämsänkoskiban.

A diákok az FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. és 11. évfolyamos tanulói. Többségében erdészeti szakképzésben tanuló diákok utaztak: Balázs Bence, Ifj. Kemencei János, Soós Tímea, Török Dániel, Ujszászi Bettina, Varga Aisa, valamint egy mezőgazdasági gépész tanuló: Viga László. Ebből következőleg a szakmai gyakorlat erdészeti jellegű volt.

Szállásunk Jämsänkoski város központjában helyezkedett el, az iskola egyik kollégiumában. Jämsänkoski kb. 8 km-re fekszik Jämsätől. Az étkezések az iskola területén elhelyezkedő étteremben zajlottak napi háromszor. A szállás és az iskola, ami egyben a gyakorlati hely is volt, között kisbusszal szállítottak minket.

A fogadó intézményt Kari Kytömäki képviselte, ő volt az a tanár, aki mindenben a segítségünkre volt, az elméleti illetve a gyakorlati oktatást tartotta, bemutatta az iskolát, melynek új neve Gradia, az iskolában tanulható szakmákat, a környék természeti szépségeit és szabadidős programokat szervezett számunkra.

Minden hétköznap elméleti oktatásban és/vagy szakmai gyakorlaton vettünk részt. Szó volt Finnország és Magyarország erdészetéről, megtanultuk hogyan kell az erdőben különböző méréseket végrehajtani. Először szimulátoron gyakorolták a diákok az erdészeti gépek használatát, pl farakodást, majd a gyakorlatban is kipróbálhatták újonnan szerzett ismereteiket.

Nagy élmény volt számukra, amikor az erdőben dolgozhattunk, kisebb fák kivágása, azaz erdőritkítás, a kivágott fák láncfűrésszel való darabolása, hasítása, összegyűjtése és elszállítása volt a feladatunk.

Nagy hangsúlyt fektettünk a használt gépek, szerszámok tisztítására, élezésére, karbantartására. Mindezt beágyaztuk a mindennapi tevékenységünkbe.

Az iskola területén megtekinthettük a múzeumot, amelyben megismerhettük, hogy milyen eszközöket használtak a régi időkben a favágáshoz a finn erdészetben.

További szabadidős programjaink között szerepelt lékhorgászat, szerencsénkre még áprilisban is másfél méteres jég borította a tavakat.

Jártunk Jyväskylä-ben, a legközelebbi nagyvárosban városnézésen és bowlingozni. Továbbá az ähtäri állatkertben, ahol főként finnországi állatokkal találkoztunk.

Az egyik legszebb élményünk Siikanevai nemzeti parkhoz kötődik, ahol a finnországi erdő ősi állapotát csodálhattuk meg. Itt hatalmas lápos területek váltakoznak eredeti állapotában megőrzött ősi fenyőerdőkkel. Keskeny fapallókon keltünk át a mocsaras területeken.

Az egyik tanulónk 18. születésnapját is itt, Jämsänkoskiban ünnepelhettük egy csodálatos tóparti helyszínen.

 

Nagyon fontos része volt a programnak, hogy betekintést kaphattunk a finn kultúrába, a finn emberek mindennapi szokásaiba. Így kipróbálhattuk az igazi finn szaunázást, sőt e tipikus finn tevékenység hagyományos, 300 éves múltra visszatekintő módjában is volt szerencsénk belekóstolni: az úgynevezett smoke-szaunában tölthettünk néhány órát, melynek különlegessége az is volt, hogy mi magunk utaztunk el a tüzifáért több fordulóval, pakoltuk fel a teherautóra és segítettünk a felfűtésbe, ami szinte egy egész napot igénybe vett és nagyon különleges hangulatot árasztott.

Az oktatás színvonala a tudásunk bővülését szolgálta. Rengeteg újdonságot tanultak, láttak, tapasztaltak a diákok. A munkához való hozzáállást, precizitást, igényességet, körültekintő és elővigyázatos előkészületek fontosságát is megtapasztalták, melyből bizonyára sok mindent saját tanulmányaik és későbbi munkájuk folyamán is hasznosítani fognak.

Értékes élettapasztalatokat gyűjtöttek távol az otthonuktól, közösségformáló hatása is jelentős volt ennek a három hétnek.

A fogadóintézmény képviselőjével, Kari Kytömäkivel az együttműködésünk nagyszerű volt, figyelembe vette kéréseinket, legfőbb célja a tanulók szakmai fejlődése, továbbá hogy életre szóló jó élményekkel térjenek haza, maximálisan megvalósult.

Nyelvtanárként nagy örömömre szolgált a tanulók nyelvi fejlődését végigkövetni. Állíthatom, hogy mindenki előrelépett nyelvtanulás tekintetében saját szintjéhez képest: ki néhány szavas, ki egész mondatokban való megnyilvánulást produkált az utunk végére.

Köszönjük, hogy lehetőségünk volt ezen a jól szervezett, sok-sok pozitív hasznot hozó szakmai gyakorlaton részt venni.