szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

A2/4 beszámoló

Beszámoló

Dániai szakmai gyakorlat, Beder

Green Academy

Aarhus

 

A program

 

Időszak: 2017. augusztus 12. – szeptember 02.

Résztvevők: 15 fő diák, 1 fő kísérő tanár

Börzsönyi Gábor FM KASZK, Dr. Szepesi László  – kísérő tanár
Bodnár Márk FM KASZK, Dr. Szepesi László – mg. gépésztechnikus
Bozori Klaudia FM KASZK, Dr. Szepesi László – mg. gépésztechnikus
Cziráki Ádám FM KASZK, Dr. Szepesi László – mg. gépésztechnikus
De Jaeger Máté Toon FM KASZK, Dr. Szepesi László – erdész technikus
Kálmán Attila FM KASZK, Dr. Szepesi László mg. – gépésztechnikus
Kondor Tamás FM KASZK, Dr. Szepesi László – erdész technikus
Manhertz Dorottya FM KASZK, Dr. Szepesi László – erdész technikus
Molnár Ágnes Fanni FM KASZK, Dr. Szepesi László – erdész technikus
Nagy Bettina FM KASZK, Dr. Szepesi László – mg. gépésztechnikus
Németh Kornél FM KASZK, Dr. Szepesi László – mg. gépésztechnikus
Szopkó László FM KASZK, Dr. Szepesi László – mg. gépésztechnikus
Beke Gergő FM KASZK, Táncsics Mihály – állatteny. és állategészségügyi technikus
Bárdos Gerda FM KASZK, Táncsics Mihály – állatteny. és állategészségügyi technikus
Kovács Vivien FM KASZK, Táncsics Mihály – állatteny. és állategészségügyi technikus
Vastag Dorina FM KASZK, Táncsics Mihály – állatteny. és állategészségügyi technikus

Fogadó intézmény:

Jordbrugets Uddannelses Center Århus

Damgårds Alle 5

DK-8330 Beder

www.ju.dk

Az intézmény részéről a felelős tanár:

Karolina Sikala

MSc, International Coordinator

Szállás:

Az intézmény kollégiumában

Felelős:

Peter Morch

Kollégiumi vezető

A szállásunk az intézmény területén lévő kollégiumban volt, ahol az első héten egy olyan tömbben voltunk, ahol 1 ágyas szobákban voltunk elhelyezve. Ez az épület az idősebb épületek közé tartozott, s a vizes blokkja nem volt tökéletes – a 16 főre a folyosó végén jutott 4 WC, valamint egy három fülkés közös zuhanyzó helység, valamint 1-2 szoba dohos volt. Annak ellenére, hogy a csapat fiúkból és lányokból állt, a koedukált mosdó és WC nem okozott különösebb problémát.

A második héttől egy másik épületben, egy nagyon modern szálláson voltunk elhelyezve, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban – eredetileg ezt a szállást kaptuk volna. Ez a szállás lényegesen kulturáltabb és komfortosabb volt, s maximálisan biztosította a kényelmet és pihenést.

Oktatásban résztvevő tanárok:

A program keretén belül több tanár vett részt az oktatásban, az egyes területekhez tartozó szakoktatók személyében.

Név szerint:

Preben Larsen – permetezés témaköre, gyerekek visszajelzése szerint száraz volt a tanítása.

Martin Precht Nielsen – műtrágyaszórás, tanulóink szerint túl részletes és elméleti volt, s a gyakorlat helyett az elmélet kapta a hangsúlyt.

Brian Fisker – a gyerekek kedvence volt, ő felelt az erőgépek üzemeltetéséért, karbantartásáért és vezetésért.

Tommy Dam – szintén kedvelték, a GPS működését tanította, talajművelés, vidám úriember.

Stephen Douglas Dalton – elsősegély, szintén a kedvencek közé került.

Svend Erik – mindenes kolléga, ő szállított bennünket a reptérről és a legtávolabbi túránkra, s a műhelyben segített, szükség szerint.

Agner Thomsen – hegesztés, szintén nagyon segítőkész, kedves ember.

A program értékelése

A program folyamata és élménybeszámolója ezen a Facebook oldalon megtalálható.

A program 3 hétre tervezett, „Pilot” program volt, aminek keretein belül egy 10 hetes gépészeti program néhány kiválasztott eleme került feldolgozásra.

Ezek a „modulok” az erőgépek üzemeltetése, karbantartása, talajművelés, műtrágyázás, hegesztés, permetezés, és szilázs készítés.

A megvalósítás során eltérő intenzitású és mélységű oktatás és tapasztalatszerzés valósult meg.

Azokon a területeken, ahol az iskolának saját műhelye, gépparkja stb. volt, s a tevékenység nem kapcsolódott közvetlen termeléshez, kiváló lehetőség volt a tanulásra –ilyenek voltak pl. a traktorvezetés, talajművelés gyakorlása, permetezés gépei, a hegesztés gyakorlása.

Olyan területen, ahol az iskola nem rendelkezett speciális gépparkkal (pl. szecskázás), vagy az adott gép közvetlen termelő munkát kellett végezzen, ott, érhető módon, csak a gépek bemutatására került sor, a gépek alaposabb megismerésére, vezetésére nem.

Mivel az egyik fontos célkitűzés azt volt, hogy modern, nagy teljesítményű gépeket ismerjenek meg a tanulók, illetve azokat üzemeltessék, a fentebb felsoroltak miatt ez csak részlegesen valósult meg, tehát ezen a területen még lehet erősíteni.

A tananyag tartalma megfelelt az itthoni oktatásnak, így azok részére, akik gépészeti képzésen vesznek részt, a feldolgozott anyag már részben ismert volt. A nem gépészeti szakirányon tanulók részére alapvetően új volt minden témakör.

A tanulók mind pozitívan értékelték a programot, különösen a gyakorlati tevékenységet (vezetés, tárcsázás, kultivátorozás, GPS megismerése, hegesztés stb.).

A permetezés és műtrágya szórás témaköre elég erősen teoretikus volt, nagyon sok volt az elmélet, s kevés a gyakorlat.

A dán kollégák mindegyike rendkívül pozitívan nyilatkozott a diákjaink hozzáállásáról, munkához való viszonyáról. Szintén nagyon pozitív volt a vélemény az angol nyelvtudásukról – természetesen más külföldi csoportokhoz viszonyítva.

A program célja abban a tekintetben, hogy megismerjük az iskolát, benyomást szerezzünk kölcsönösen egymással kapcsolatosan, tökéletesen megvalósult. A benyomások kifejezetten pozitívak voltak, s ez különösen igaz a dán kollégák hozzáállására, attitűdjére. Figyelmesek, kedvesek, segítőkészek voltak mindannyian, beleértve a konyhai dolgozókon keresztül mindenkit.

A gépészeti oktatás tekintetében teljesen új „jó gyakorlat”-tal nem találkoztunk.

Ami viszont lényegesen eltért az itthoni tapasztalatokból, hogy egyrészt az iskola rendkívül jól felszerelt volt minden tekintetben, tehát kiváló gépparkkal, széleskörű képzési spektrummal rendelkezett, s minden képzési területnek megfelelő volt a tárgyi és technikai feltételrendszere.

Szintén lényeges eltérés volt, hogy az olyan feladatok esetében, ami jelentős költségvonzattal jár (pl. gépek üzemeltetésénél a gépek és az üzemanyag, illetve, pl. a hegesztő gyakorlatnál az alapanyag), gyakorlatilag korlátozás nélkül álltak a rendelkezésre. Jól érzékelteti ezt, hogy amikor a gépek üzemeltetése, illetve vezetése volt soron, akkor 7 traktorral, 4-5 órán keresztül, folyamatosan mentek a gyerekek. Vagy a hegesztés során 8 fő 5 órán keresztül folyamatosan hegesztett, amihez szintén korlátozás nélkül a rendelkezésre állt minden szükséges anyag.

A fejleszthető területek tekintetében két észrevétel van. Egyik, hogy az angol nyelven tartott, és elég „száraz” elméleti oktatás helyett (a már említett műtrágyaszórás és permetezés esetében történt ez meg) kevesebb és egy egyszerűbb elméleti előkészítés, s több gyakorlati tevékenység lenne hasznosabb. Ehhez kapcsolódóan fontos az angol nyelv erősítése is, akár kinti tanórákat is értve ezen.

A másik igazán fontos és fejleszthető terület az egyébként a program alapvető céljaként megjelölt, modern és nagy teljesítményű gépek megismerése, üzemeltetése lenne, különös tekintettel a kombájnokra és a szecskázókra. Javaslat arra vonatkozóan, hogy ez hogyan valósítható meg, részemről nem igazán van, mert a kérdést a kinti iskolának kell megoldani, ui. a probléma mindig az volt, hogy ezek a gépek feszes határidőben, s teljesítményben dolgoztak, így nyilván nem volt lehetőség arra, hogy a tanulóink ebbe a folyamatba kezdőként bekapcsolódjanak. Ezeknek a gépeknek a megismerése, beállítások, üzemeltetés elsajátítása hosszabb ideig tart, s így a termelésbe bekapcsolódva ez nem történhetett meg.

Feltehetően egy 10 hetes programban jobban ütemezhetők az ezzel kapcsolatos feladatok és lehetőségek. Az iskolának volt arató-cséplőgépe, de azzal a tanulóink csak érintőlegesen találkoztak.

A tanultak elsajátításával kapcsolatos „számonkérés” mindig a nap végén, szóbeli kérdések feltevésével és megválaszolásával történt, írásbeli számonkérés, vizsga nem volt. A tanulók hozzáállása, motivációja végig kiváló volt.

Amennyiben lehetőség van rá, hasznos lehet valamiféle vizsga jellegű tevékenység lebonyolítása is, amennyiben ennek a sikeres teljesítése esetében a tanulóink valamilyen bizonyítványt, igazolást, egyfajta írásos bizonylatot kaphatnak a teljesítményükről és tudásukról.

Összességében tehát a 3 hét kifejezetten kellemesen telt, a tudást, az általános ismereteket, a gyerekek gondolkozását sok értékes és hasznos információval, tapasztalattal bővítette.

Ezt jelezte az is, hogy a kérdésre, hogy ki szeretne a jövő évi hasonló programon részt venni, a 15 főből 11-en jelentkeztek, s a többiek is csak azért nem, mert már vagy dolgozni fognak, vagy továbbtanulnak.