szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

A3/2 beszámoló

Csoportfelelősi beszámoló

Szenténé Schofhauser Zsuzsanna

Kísérőtanár 7 diák mellett

Szakmai gyakorlat Valencia

A mobilitás ideje: 2018.04.15 vasárnap-2018.05.06 vasárnap

A mobilitás témája: Lovászati szakmai gyakorlat

A mobilitás helyszíne: Valencia, Spanyolország

Létszám: 7 diák és egy kísérőtanár. A diákok:
Bóbis Viktória 10B
Bugyik Enikő 11C
Kiss Kata 10A
Kiss Zsófia 10A
Kocsis Bernadett 11C
Stefanek Csenge 10C
Trávnyik Szilárd 10B

A tanulók szakmája: 3 diák lovász, 4 diák szakgimnáziumi képzésben van, ebből 2 állattenyésztő állategészségügyi tecnikus, 2 mezőgazdasági technikus.

Szálláshely: Az Aluni nevű diákszállás-közvetítő cégen keresztül bérelt 2 teljes lakás és egy szoba egy egyetemisták által lakott lakásban, Valenciában, metróállomások közelében.

Fogadó intézmény : Federación EFAS Comunidad Valenciana (EFA La Malvesia)

Gyakorlat hely: Hippico Aldi és Hippico Pataques nevű lovardák

Tervezett tevékenység: 3 hetes lovászati szakmai gyakorlat.

Megvalósult tevékenység: A diákok 2 különböző lovardában teljesítettek gyakorlatot. Bugyik Enikő, Kocsis Bernadett és Stefanek Csenge a Hippico Pataques nevű lovardában, Bóbis Viktória, Kiss Kata, Kiss Zsófia és Trávnyik Szilárd a Hippico Aldi-ban.
Hétfőtől szombatig, heti 6 napon dolgoztak, 9-15 óráig. A gyakorlat helyszínére egyedül jártak ki, metróval, majd egy 20 perces gyaloglás következett a város külterületén.
A gyakorlat során a következő feladatokat látták el napi szinten: almozás, etetés, itatás, istálló takarítás, a lovak járatása, futószárazás, a lovak leápolása, kivezetése, söprögetés az istálló területén, pályaegyengetés, trágya konténerbe helyezése, gyomlálás.
Kocsis Bernadett a második hét végén, vasárnap reggel eltörte a lábát, így a gyakorlatát nem tudta befejezni.

Új szakmai tudás: Alomként faforgácsot használtak, ami jobban beszívja a nedvességet és a szagot, viszont szárazon porzik. A lovak kikötésére új technikát tanultak, ami biztonságosabb és erősebb kötés. A lovak kikötésénél a kikötőszár hossza más mint otthon, itt sokkal rövidebbre vannak kötve, mert így kiszámíthatóbb és bizonságosabb a mozgásuk. Az iskolalovak a lovardában sokkal könnyebben irányíthatóak, jól idomítottak, ugyanakkor megvannak a tipikus, iskolalovakra jellemző szokások. A takarmányozás teljesen új volt a diákok számára, sokkal kevesebb , de sokkal magasabb energiatartalmú szálas ill. abraktakarmányt kapnak. Nem szénát esznek, hanem az itteni gabonák szárát és magját kapják. A ló farkát lovaglásnál csomóra kötik. Munka után minden időjárási körülmények között fürdetik a lovat. A lovak patája itt gondozatlanabb mint otthon és gyakrabban van feltörve a bőrük.

A gyakorlat haszna: A gyakorlat során a diákok megtapasztalták, hogy milyen összefüggően, 3 héten keresztül ugyanazon a helyszínen felelősséggel ellátni lovászi feladatokat, napi 6 órában. Azt gondolom, hogy ez egy diák életében meghatározó élmény. Betekintést kaptak a ‘nagybetűs életbe’ ami a diákévek során ritkán kerül sorra. A mobilitás keretében kultúrális progamok is voltak, ezek során sokat tanultak Valenciáról, a spanyol kultúráról. Voltunk az Oceanographic-ban, a Bioparc-ban, itt egzotikus vízi és szárazföldi állatokat figyelhettek meg közelről, ez egy mezőgazdasági iskola tanulóinak esetében szerintem fontos élmény.

Tanulók visszajelzései:

A diákok délután elmesélték a napi élményeiket. Tetszett nekik a gyakorlati helyszín, elmondták melyik lóval milyen a kapcsolatuk, és hogyan fejlődik napról-napra, a nehezített kommunikációs feladatokat hogyan oldják meg. Érdekes tapasztalat, hogy a helyi lovászok továbbra is részt vesznek a napi feladatokban. A lovászokat itt megbecsülik, magas képesítésük van. A diákok szerint hétfőn nagyon kevesen vannak, vagy zárva van a lovarda. Örülnének, ha a következőekben a heti egy nap, vasárnap mellett a hétfő is szabadnap lehetne.

Együttműködés a fogadó intézménnyel:

A kapcsolattartónk Ramón Fernández Aparicio már a készülés időszakában is szívesen válaszolt a kérdéseimre. Várt minket a reptéren, körbevitt a város nevezetes részein, mindenkit elvitt a szállására, és sos ételcsomagot is vett nekünk, hiszen zárva voltak a boltok vasárnap. Sikerült egy diáknak a kulcsát bezárnia a szobájába, akkor is jött, és segített. Hívott szakembert a környékről. Ő tartja a kapcsolatot a gyakorlati helyekkel, szervezi az időpontot, feladatokat. Nagyon jó az együttműködés a fogadó intézménnyel

Az oktatás színvonala :

A nyelvi akadályok miatt nehezített volt az oktatás, de folyamatosan próbálkoztak mindent megmagyarázni és megérteni. Igyekeztek minél több információt átadni, rendkívül segítőkészek voltak. A diákok tudása nőtt az itt végzett munka során. A Hippico Pataques-ben rendszeresen lovagoltak, a Hippico Aldi-ban ritkábban.

Értékelés

A program célja megvalósult, a diákok a gyakorlaton részt vettek, dolgoztak a lovardákban. A diákok remekül helytálltak, elégedettek voltak a munkával és saját teljesítményükkel, visszajelzésük szerint szívesen visszamennének. A kultúrális programokon is szívesen részt vettek a napi munka utáni fáradtság ellenére, és a munkanaplóikat is szorgalmasan írták.

Gyakorlat:

A diákok 2 különböző lovardában teljesítettek gyakorlatot. Bugyik Enikő, Kocsis Bernadett és Stefanek Csenge a Hippico Pataques nevű lovardában, Bóbis Viktória, Kiss Kata, Kiss Zsófia és Trávnyik Szilárd a Hippico Aldi-ban.
Hétfőtől szombatig, heti 6 napon dolgoztak, 9-15 óráig. A gyakorlat helyszínére egyedül jártak ki, metróval, majd egy 20 perces gyaloglás következett a város külterületén.
A gyakorlat során a következő feladatokat látták el napi szinten: almozás, etetés, itatás, istálló takarítás, a lovak járatása, futószárazás, a lovak leápolása, kivezetése, söprögetés az istálló területén, pályaegyengetés, trágya konténerbe helyezése.

A diákok a feladatukat kitűnően ellátták, a nyelvi akadályokat megoldották. Az őket irányító lovászok rendkívül elégedettek voltak velük.

Elhelyezés:

3 különböző lakást béreltek ki részünkre az Aluni.net lakáskiadó cégnél, mely diákok részére közvetít rövid és hosszú távra szobákat illetve lakásokat.
Bugyik Enikő, Kocsis Bernadett és Stefanek Csenge a város közepén, egy felújított második emeleti tradicionális 3 hálószobás lakásban laktak. A lakásban felszerelt konyha, fürdőszoba és még külön wc is volt. A metrótól kb 250 méterre laktak. A lakás közelében volt egy Mercado üzlet, ahol a napi szintű bevásárlást intézték.

Trávnyik Szilárd a Valencia futballcsapat arénájától 100 méterre a Bélgica utcában lakott egy 13 emeletes 5 lépcsőházas hatalmas tömbház egyik szélső lépcsőházában a harmadik emeleten, egy lakásban kapott egy kicsi szobát. A lakásban 3 másik egyetemista lakott, akik egyetemista életmódot folytattak, éjjel sokszor hangosan hallgattak zenét, nagy rendetlenség volt körülöttük, a konyhát és a fürdőszobát kifejezetten koszosan hagyták. Szilárd az alváson kívül nagyon kis időt töltött a szállásán.

Bóbis Viktória, Kiss Kata, Kiss Zsófia és jómagam ugyanennek az épületnek a túlsó végében levő lépcsőházban a nyolcadik emeleten laktunk egy négy hálószobás lakásban. A lakásban teljesen felszerelt konyha, mosógép és két fürdőszoba volt. A lakásban előttünk egyetemisták laktak, a konyhát és a fürdőszobákat teljesen ki kellett takarítani, de utána minden jól használható volt.

Ellátás:

A Erasmus által biztosított keretből vásároltunk a háztartás fenntartásához szükséges dolgokat, és gyakran elmentünk valahova enni.
Vasárnaponként hosszabb programot is tudtunk szervezni, hétköznapokon rövidebb kultúrális programok voltak. Rendszeresen látogattunk múzeumokat, voltunk a Oceanografic nevű helyen, amit a Tropikáriumhoz tudnék hasonlítani, de sokkal nagyobb, és delfin show is van. Voltunk a Bioparc-ban, ahol különböző helyeken a különböző szárazföldi élőhelyeket mutatják be.
Ezen kívül a metrójegyekre költöttünk, valamint első vasárnap buszjegyre is szükség volt az Oceanographic megközelítéséhez.
Rendszeresen vettem fel készpénzt a bankkártyámról, hogy a diákoknak ki tudjam fizetni a költségeiket, és kaptak kultúrális támogatást is. Sok helyen kártyával fizettem, tételes elszámolást készítettem a költségekről.

Diákok teljesítménye

Azt gondolom, hogy a diákok lelkesen végzik a munkájukat. A tavalyi diákokra is emlékeztek a lovardákban, és jól láthatóan örültek a gyerekeknek.

Reggelente időben keltek, nem késtek el. Rendesen elkészítették a szendvicseiket. A kapott feladataikat legjobb tudásuk szerint elvégezték. A második hét végére már rutinosan végezték a napi feladatokat, új feladatokat is kaptak, úgy mint gyomlálás, homokegyengetés. Az első héten volt olyan nap, amikor korábban elengedték őket.
A Hippico Pataques lovardában rendszeresen lovagoltak a diákok, és időnként a gyakorlatra érkező spanyol diákokat felügyelték. Sajnos a második hétvégén, otthon a lépcsőházban Kocsis Bernadett bokája eltört, onnantól ő ágyhoz volt kötve a hazajövetelig.
A Hippico Aldi lovardában a diákok ritkábban lovagoltak.

Diákok hozzáállása

Az előbbi pontból is látszik, hogy jól álltak hozzá a gyakorlathoz. Tudták hogy heti hat napot fognak dolgozni, nem zúgolódtak. A napi munka után nagyon fáradtak voltak. A munkanapló írásának elindítása jó időben megtörtént, többször ellenőriztem az írásaikat.
A kulturális program része a mobilitásnak, de nem szívesen indultak el munka után. Amikor már úton voltunk, tetszettek nekik a múzeumok és más szabadidős programok. Meglátogattuk a Kerámiamúzeumot, a Selyembörzét, a Hadtörténeti Múzeumot, a Taurino (Bika) Múzeumot, voltunk az Oceanographic és Bioparc nevű szabadtéri és fedett részekkel rendelkező vízi és szárazföldi élőhelyeket bemutató parkokban. Voltunk még egy múzeumban, ahol a felvonuláson használt szakrális tárgyak voltak kiállítva, bár én azt gondoltam, hogy ez egy átalakított malom, ahol a rizs termelésével, feldolgozásával kapcsolatos tárgyakat, emlékeket fogunk látni. A tengerparton több alkalommal voltunk, ezt a diákok nagyon élvezték. Május elsején is dolgoztak. Utána meglátogattuk a Turia folyóvölgyében a Gulliver parkot, majd bringóhintóztak. Ezután hazafelé végigjártunk egy majális jellegű sokadalmat, ahol sok tradicionális táncosruhát viselő hölgyet láttunk, és megkóstoltuk a churrost.

Összegezve, a diákok felkészültek voltak, tisztában voltak a mobilitás céljaival, és a mobilitás során a feladataikat lelkesen teljesítették mind munka, mind kultúrális programok tekintetében.

VALENCIA

Javaslatok a következő évre, tapasztalatok

-A mobilitás közben felmerülő problémákkal meg kell keresni a kapcsolattartókat, mert VAN olyan probléma amit a kísérőtanár nem tud egyedül megoldani. Akkor is ha azt gondoljuk hogy nem kéne ilyen apróságokkal zaklatni őket.

– a telefonomon csináltam helyet a képeknek, kicsit rendbe raktam a memóriát, töröltem a felesleges dolgokat.
– Sokat használtam a valencia metro applikációt, és a google fordító applikációját is, tehát nem csak a sima google translator-t. A google maps is napi szinten előkerült. (Útvonalterv). Nekm 2 giga net előfizetésem van, de egyet alig használtam el, a szálláson van wifi

A gyerekekkel március elejétől hetente egyszer találkoztam, 30-50 perc közötti időt töltöttünk együtt, a végét előre egyeztettül (busz, vonat stb). Ajándékot érdemes vinni. Személyenként 3 ajándék. Magyaros, vagy bármi. Pálinka a feladós bőröndben épen marad jól becsomagolva. Francia drazsé, pilóta keksz, magyaros mintás izé, paprika…

Megbeszélendő velük, mert nem árt szokniuk a gondolathoz:
– repülés szabályai – a csomag súlya odafelé ne legyen maximális, mert egy csomó mindent fognak vinni haza és be kell férjen. (Gurulós bőrönd 4 kiló legalább, de akkor is az a jó) Minden érték a kézipoggyászba (– még az erős pistát is elvették), minden folyadék és szúrós a feladandó bőröndbe, jól becsomagolva, mert dobálják a bőröndöket. Ferihegyen hasznos a bőröndcsomagolás, a rakodómunkások szeretik dézsmálni a feladott poggyászt. Csomagoláskor: munkába jók a selejtebb pólók amit nem sajnál a végén kidobni. Mondjuk 2-3 darab ilyen
– A repülőútra ételt lehet vinni a becsekkoláskor, italt nem, azt bent lehet venni literenként 1000 Ft-ért… A reptéren vett ételt, italt az Erasmus elszámolja, vásároljanak nyugodtan. Parkolást, bőröndcsomagolást, utat a reptérig viszont NEM)
– a lovardában kell bakancs vagy lovaglócsizma és kobak is, (chaps nem kötelező, de jó). Hosszú ujjú felső legyen mert vannak harapós lovak
-eső eshet…

-Nagyon fontos, hogy a kulcs NE legyen a szobában. Én vettem a kínaiban vitrázsfüggöny akasztót, és az előszobában egy ajtófélfára ragasztottam, ott tartottuk a kulcsot (Előtte egy kulcs bezáródott a szobába, ami végül 112 euróba került…)
– éjjel áprilisban hideg van, melegítőnadrágban aludtunk. Legyen meleg pizsama! A paplan mediterrán, vagyis minimális: egy pokróc ami egy lepedőre teríthető plusz egy vékony ágytakaró
– az elején számba kell venni a pokrócokat, hogy mindenkinek jusson, ha kevés, lehet venni a kínaiban.
– reggel és este hideg van (a tenger miatt gondolom), kell valami könnyű, meleg pulcsi (én speciel egy vékony tavaszi pehelykabátban jártam)
– lehet menni a tengerre délután, nagyon szeretik.
– Alaphelyzet: nem akarnak menni sehova. Kicsit erőszakosan kell őket elcibálni, ha odaérünk már örülnek
-megbeszéltük, hogy a hétfő és a szombat ‘szabadnap’, nem tuszkolom őket múzeumba. Szombaton fullos a lovarda, lejárják a lábukat. A vasárnapi egész napos program után meg jó a hétfői nyugalom.
-első héten nem főztem, csak éttermekbe jártunk. Hétvégére már nagyon hiányzott nekik a magyar kaja. Második héten főztem (paradicsom, rántott, zöldségleves, palacsinta, tejberizs, rakott krumpli, pörkölt, sült csirkét készen vettem zacskózva). Vittem visszazárható nejlon tasakban fűszereket hozzá, de kevés volt és kellett még venni
– elvárt társas viselkedés – nem vagyok túl jó fegyelmező, és társasházban a szomszédok nehezen viselik a ricsajt, én kaptam értesítést hogy zajosak vagyunk. A lift használatának szabályait is érdemes tisztázni (nem lökdössük egymást, csak állunk a liftben. TÉNYLEG! El tud romlani a lift ha bunyóznak benne)
– Heti 6 napot dolgoznak 6 órát és egyedül mennek dolgozni tömegközlekedve. Reggelente szendvicset csinálnak maguknak. Nincs öltözőszekrényük, a kobakot stb-t naponta kell hurcolni.
– ha vásárolnak blokkot kell kérni (ticket, please)
– vasárnapi programok előre megbeszélendők, Oceanographic és Bioparc volt a mienk
– takarítási rend előre megbeszélése is hasznos, pl ha bármit használsz a konyhában, használat után RÖGTÖN mosd el
– A bérleti szerződés írja, hogy a bútorokat nem lehet átrendezni, és ezt komolyan is veszik. A lakás tulajdonosai rendszeresen bemehetnek a lakásba ellenőrizni, ezt fontos tudniuk a diákoknak. Nekem szóvá tették hogy két lány összeköltözött (az egyik szoba borzasztó rideg volt), ezután napi szinten kellett a matracokat cibálniuk.
– Ha csak egy fiú megy, ő egyetemistákkal fog együtt lakni, sok alvásra ne számítson. (Tisztaságra végképp ne). Nem tudom, hogy érdemes-e a lakótársakkal előre megbeszélni, hogy 3 hétig fog ott lakni (nekik ez nem túl hosszú idő), és DOLGOZNI FOG, reggel fél hetes keléssel, és estleg legyenek kedvesek ezt tiszteletben tartani. Szilinek még van egy hete, eddig nem szóltam, de nehezen viseli őket.

A közlekedés jó. Gyorsan ki lehet tapasztalni, és jól működik. A bringát nem vettük igénybe, de az is lehetőség.

A munka fárasztó a lovardákban. Nagyon jó, hogy idén csak egy műszak volt, mindenki végez 3-ig, a hazajövetel fél-egy óra. Első nap iszonyúan elfáradnak, elég a bevásárlást intézni, keresni kell google maps-en egy Mercadona üzletet, bár nekünk pont Consum volt a legközelebbi, de 2 saroknyira volt Mercadona is.
-Első hét végére a pénz harmadánál több fogy, de az nem baj, hiszen az elején vannak nagy kiadások – bérlet, háztartás feltöltése, oceanographic. Később csökkennek a napi kiadások, lehet étterembe akár végig járni
– 100 Montaditos jó hely, sok éttermük van, van édes szendvics is! (Tapas bárok jók)
– voltunk olyan étteremben, ahol nagyon kis adagot adtak, nem laktak jól a gyerekek. Újra kell enni máshol.
– wifi van csak, internetkábel felesleges.
– hajszárító lakásonként egy elég, előre megbeszélendő hogy ki vigyen
– naptejet elég a spanyoloknál venni, meg egyéb pipereszereket is, csak az első napra kell tusfurdő
– leégésre legyen vmi kence
– a gyerekek vigyenek olyan fájdalomcsillapítót ami nekik működik.
– aki hajlamos megerőltetni a kezét-lábát, vigyen fáslit
– mindenkivel berakattam 2 tekercs wc papírt- visszafelé lehet rakni vmit a helyére
-biztosítást a Juci köt, és intézi a repjegyeket meg a szállást.
-hasznos az igazolványmásolat
– vasárnap a boltok zárva vannak, szombaton a hétfői szendvicsekre is kell gondolni
-Szerintem érdemes metróra, villamosra érvényes kártyát csináltatni, 1 hónapra 41 eurónál többet nem kell érte fizetni, kevesebbet lehet (TUIN card). A plasztikkártya 4 euróba kerül, de megéri, hogy nem kell figyelni rá napi szinten. Ehhez idén kértem 8 üres nyomtatványt, kell hozzá személyi igazolvány másolat, és egy igazolványkép, amit csak beszkennelnek és visszaadják. Gyorsan elkészítik, az összes együtt kb fél óra. Bemásolom az ügyfélszolgálat nyitvatartását:

Located on the mezzanine floor of the station Colón, next to the Lametro Room.
Open from Monday to Friday from 07:00 to 21:30 from 01/01 to 30/06, from 01/09 to 31/12 and days of Easter.
The Espai del Client of Colón station will open on Saturdays, Sundays and holidays: from 10:00 a.m. to 2:00 p.m. and from 4:00 p.m. to 8:00 p.m.
Closed on the working days of July and August.

Vagyis az érkezés napján már meg lehet csináltatni a kártyát, és feltölteni pénzzel, érdemes egyből 41 euróval. (ezek 2018-as adatok, azért érdemes ellenőrizni a metrovalencia oldalon)

Ha hónap közepén-végén érkezik az ember, érdemes végiggondolni, de kényelmes hogy nem kell stresszelni hogy hazajut-e, vagy útközben kell jegyet venni. Számunkra helyenként követhetetlen volt hogy mikor von le pénzt.

Szenténé Schofhauser Zsuzsanna

Vác, 2018 május 15.