Borász képzés
Borász képzés
OKJ száma: 31 541 02
Képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-001111/2015/A002
A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése. Az élelmiszeriparon belül a borászati feladatok teljes vertikumának ismerete, végzése kiegészítve a minőségbiztosítással, alap marketing és borturizmusi ismeretekkel, valamint a pezsgő és csemegeborok, borkülönlegességek gyártási fázisának elsajátításával.
A képzés elvégzésével a borászok az alábbi kompetenciákkal rendelkeznek:
- a szőlőtermesztés alapfázisait elvégzik (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
- a szüretet előkészítik,
- a feldolgozást megszervezik,
- a bor erjesztését elvégzik,
- az újbort kezelik, javítják, készre kezelik,
- palackoznak,
- speciális borkészítményeket előállítanak,
- laboratóriumi minőségbiztosítást végeznek,
- a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkeznek,
- elvégezik a szakmai adminisztrációt,
- tisztában vannak a környezet- és munkavédelmi feladatokkal,
- rendelkeznek a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel
- egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában vannak.
Az új szakmajegyzék szerinti Borász képzés továbbra is megtalálható a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola képzési portfóliójában:
- Szőlész-borász 4 0721 05 14