szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Čović Judit /magyar nyelvű beszámoló/

Szállás értékelése: 4

Kolléganőm tanácsára (aki tavaly járt Firenzében), egy pici lakást béreltem a képzőintézményhez közel, Firenze belvárosának egyik szűk kis sikátorában. Egyszobás, összkonfortos szállás volt, saját fürdőszobával és jól felszerelt konyhával. A közelben lévő éttermek miatt esténként és éjszakánként jelentős zajszinthez voltam kénytelen alkalmazkodni, de ez nem volt igazán probléma.

Utazás értékelése: 4

Wizzair légitársasággal utaztam Bolognába, majd a reptérről induló Appenino Shuttle buszjárattal mentem tovább Firenzébe. A busz nem a városi buszpályaudvarra érkezik, hanem egy némiképp eldugott parkolóra; így még át kell gyalogolnom a vasúti pályaudvar útvesztőin, de a (többé-kevésbé jól) kihelyezett táblák segítségével sikerült eligazodni. A visszaúton a busz 15 percet, a Wizzair járat 1,5 órát késett.

Fogadó intézmény értékelése: 5

Az EUROPASS Teacher Academy intézménynek számos kirendeltsége van Európa szerte. A firenzei iskola a város központjától 3 percre egy nagyon szépen felújított régi épületben található. Gyönyörű lépcsősor vezet fel a 2. emeletre. Figyelemreméltó a belső erkélyes átrium. A tantermek kicsik, de megfelelnek az általában csak 8-10 fős csoportoknak. IT eszközökkel jól ellátottak, légkondicionáltak, kellemesek; kávé, süti, víz, tea áll a tanulók rendelkezésére. A foglalkozások 1,5 órás blokkok által valósulnak meg. A fogadó intézmény adminisztrációs személyzete rendkívül figyelmes és segítőkész. Minden papírmunkát illető kérdésben nagyon felkészültek voltak, szívesen álltak rendelkezésünkre. Segítették a szabadidőnk megszervezését is; időpontot kértek, belépőket foglaltak.

Képzést vezetők értékelése: 5

Az EUROPASS Teacher Academy firenzei iskolája nyelvi és módszertani tanfolyamokat is szervez igen magas színvonalon. Az általam választott CLIL Focus on Firenze kurzus rendkívül jól előkészített, nívós és minden tekintetben nagyon hasznos volt. Trénerünk a jól képzett, jól felkészült és igazi profi amerikai tanárnő, Sheila Corwin volt, aki rendszeresen vezet tanfolyamokat az EUROPASS-nál. A tanulási folyamatban aktívan részt vettünk, állandóan foglalkoztatva voltunk – ami nagyon érdekes és igen szórakoztató volt.

Program értékelése: 5

A program felépítése szakszerű és mérhetetlenül hasznos volt. A kurzus egy hete alatt alatt Firenze, és a hozzá kapcsolódó témák volt az a tartalom, ami a nyelvtanulással/tanítással integrálódott (CLIL módszer).

A művészetek, a szerelem, a zene és a film, a Medici család, valamint a toszkán konyhaművészet és a divat voltak a kiemelt témák, amelyek egy-egy nap programját meghatározták. A remekül felépített órák során láthattuk a négy alapkészségre (olvasás, hallás utáni szövegértés, beszéd és írás) épülő feladatok sokaságát és a tanítandó tartalommal való megtöltését. Sokféle ismert módszert új megvilágításba helyeztek nekünk, illetve vadonatúj IKT módszereket is kipróbálhattunk. Végig foglalkoztatva voltunk, ami nagy mértékben hozzájárult a csapatszellem erősítéséhez és élvezetessé tette a foglalkozásokat.

Különösen hatásos volt, hogy minden nap elvittek minket „terepre” is, vagyis olyan látványosságokat néztünk meg együtt, amelyek a tananyaghoz szervesen kapcsolódtak. Ezen látogatások során kreatív feladatokat kaptunk, amelyeket másnap átbeszéltünk, kitárgyaltunk megerősítve ezzel a tanultakat és a látottakat.

Részt vettem a két délutáni fakultatív programon is, amelyek során jártuk a várost az EUROPASS idegenvezetőivel. Az egyik ilyen séta alkalmával a leghíresebb turisztikai látványosságokat ismerhettük meg. Számomra azonban különösen nagy élmény a másik városnéző túra volt, amely Firenze történelmének ismert, és kevésbé ismert mozzanatait tárta fel előttünk. Mindkét program remekül kiegészítette tudásunkat, amelyeket a délelőtti órákon szereztünk.

Nemzetközi startégiára vonatkozó javaslatok

Az ERASMUS köznevelési pályázat soha nem látott lehetőségeket tárt fel iskolánk tanárai előtt. A jelentkezők száma jelentősen megnövekedett és véleményem szerint, a jövőben egyre többen és egyre bátrabban élnek majd a lehetőséggel. Ezért nagyon szeretném, ha ez a pályázati lehetőség megmaradna a jövőben is. A mobilitási pályázatok mellett hatalmas mértékben járulhat hozzá az intézményünk nemzetköziesítéséhez.

Javasolom, hogy a beszámolóinkat vigyük el mind a négy iskolába, illetve közös rendezvényeken népszerűsítsük a lehetőséget személyes élményeink, tapasztalataink bemutatásával. Szervezzünk workshop-okat, ahol a módszertani anyagokat osztjuk meg egymással, íly módon járulva hozzá a terjesztéshez és a fenntarthatósághoz.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

Néhány évvel ezelőtt olvastam először a CLIL módszerről, de csak most (a kurzus elvégzése után) lett számomra világos, hogy milyen egyszerű és nagyszerű módszerről van szó. Annak felismerése, hogy milyen könnyedén beépíthető ez a módszer a szakképzésbe, nagy öröm számomra.

Személyes sikernek könyvelem el továbbá azt is, hogy az órákon elvégzett feladatok – különösen a hallás utáni szövegértés – kifejezetten jól sikerültek. Örömömre szolgált, hogy az amerikai trénerünk és az ír kolléga is (mindketten anyanyelvi beszélők) elismerően szóltak angol tudásomról.

A kurzus eredményeképpen rendkívül sokat tanultam Firenzéről, ami arra ösztönöz, hogy további tanfolyamokra jelentkezzek, újabb országokat, kulturákat ismerjek meg.

A program értékelése angol nyelven (1000-1500 karakter szóközzel)

I attended the CLIL (Content and Language Integrated Learning) course named “Focus on Florence” in Florence, Italy organised by EUROPASS Teacher Academy. The 5-day course was very well-structured, well-prepared and enjoyable. We were provided with a number of different ways on how to plan and execute a lesson within the CLIL methodology.

We had to participate actively all the time using our skills, and creativity, which was very amusing. Moreover, the programme included visits to some great sights in Florence; not the main touristic attractions but places connected to the topics we were dealing with during the classes (art, love, music, cinema, Medici family, fashion, food). I also attended the facultative afternoon programmes (two guided tours in the city) provided by EUROPASS Teacher Academy. I learnt a lot of details about Florence and Italy (history, architecture, tourism, art, cuisine).

Finishing the programme, I gained a clear knowledge about what CLIL methodology is, and how to put it in practice in teaching. Applying what I saw and experienced during the course, I am now able to plan and execute CLIL lessons in my everyday work with any topic needed. Being a teacher in Green VET, my initial idea is to teach agricultural professional contents and also, to improve the evaluation system in order to find the best way to assess the performance of my students.

As a bonus, we shared numerous innovative IT methods with my group mates.

All in all, it was an excellent experience.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a képzés tematikája – 2

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a képzés témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a képzés tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a képzés témája – 5