szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Csukáné Bozsok Gabriella beszámoló

Szállás értékelése: 4

A szállásunk az Axis hotelben volt, mely Braga városának központi részén található. Ez könnyen elérhetővé tette a történelmi belvárost, amit ki is használtunk. A kétágyas szoba jó beosztású, tiszta volt. Mindig volt elegendő meleg víz. A szobát rendszeresen takarították. Az egyetlen dolog, ami hiányzott, hogy nem volt szekrény a ruhák kipakolására. A szálláshoz finom és bőséges félpanziós ellátás tartozott.


Utazás értékelése: 5

Jól szervezett, kényelmes utazásunk volt. Nagy előnyt jelentett a bőröndök feladásánál, és a becsekkolásnál a « Piority » státusz. Nem volt késés, pontosan indultunk, érkeztünk. Hazafelé még korábban is a tervezttnél. A bőröndökhöz hamar hozzájutottunk. Portóban vártak a fogadó szervezet kedves munkatársai, akik a szállásunkra szállítottak.


Fogadó intézmény értékelése: 5

Már a repülőtéren megismerkedtünk a Bragamob munkatársaival, akik az utazás végéig készséggel segítettek. Úgy érzem minden Tőlük telhetőt megtettek a program sikeréért. Sok tartalmas szakmai programot szerveztek, a kultúrális programok is nagyon igényesek, sokszínűek voltak. Két alkalommal volt csúszás, változás a meghirdetett programokhoz képest, de ügyesen rögtönöztek. A két idegenvezetőnk közül a kultúrális programokért felelős Alejandro rutinosabbnak tűnt. Kellemes meglepetés volt, hogy a Bragamob vezetőivel is találkozhattunk és beszélgethettünk a Casa Lata -n szervezett programban.


A program szakmai értékelése: 5

Két területen kaptunk ízelítőt szakmai szempontból a Bragamob által szervezett tanulmányi úton. Egyrészt megismertük a Portugál oktatási rendszer felépítését, az Agrár szakképzési rendszerét. Valamint a Portugál mezőgazdaság sajátosságait. Mindkét területen a megszervezett szakmai kirándulások tették az utat jól értelmezhetővé. Mezőgazdasági szakképzés Porto de Lima-ba két intézményt látogattunk meg. A középiskolában megismerkedtünk a napi oktatás szervezésével. az órarendekkel, napirendekkel, a gyakorlati oktatás helyszíneivel. Megtudtuk, hogy a 9. évfolyam után 3 éves képzést követően tehetnek a gyerekek szakvizsgát. Azok a gyerekek, akik nem felkészültek a vizsgára, van lehetőségük egy további évet vizsgafelkészüléssel tölteni. Sajnos tantermet, tanórát nem látogattunk. Magas technikai színvonalú gyakorlati helyeket mutattak meg, mind az iskola tehenészete, mind a bor előállítást tekintve. Egy másik középiskolát Santa Tirso-ban látogattunk meg. Megdöbbentő volt látni, hogy 1300 években épült iskolaépület- egykori bencés apátság-milyen jól használható, mezőgazdasági képzésre. Különlegesség a piac igényei szerinti képzés. Megtudtuk, hogy a diákok közel 50%-a tanul tovább a felsőoktatásba. Az érettségi után ők szakmai felvételi vizsgát tesznek, így könnyebb szakirányban továbbtanulni. Megimerkedtünk a Port de Limai Egyetemi képzéssel is. Az egyetemen többféle kar működik, köztük a mezőgazdasági. Szintén egy XIII. századi apátság ad otthont ennek az egyetemi központnak. Megismertünk néhány őshonos állatfajt. szakmai terület a Portugál mezőgazdaság Több termelő üzemet látogattunk meg : Egy tehenészetet, Palmeira településen. A családifarmon 60 db tejelő tehetet tartanak, 20 Ha földterülettel rendelkeznek. A 3 fős család 1 fő segítséggel képes a tejelő állomány ellátására és a fejésre önellátóként több haszonállatot(ló, juh, baromfiak) is tart a család, és szép veteményessel is rendelkezik. A mezőgazdaság növénytermesztés/ kertészeti ágazatát is megismertük. Meglátogattunk egy Fóliás zöldségkertészetet. A zöldségtermesztést a nagyobb jövedelmezősség eléréséért zöldségfeldolgozóval is kiegészítették a tulajdonosok. A fóliákat egész évben használják és még télen sem kell fűteni őket.


A program kulturális részének értékelése: 5

Mivel az elutazásom elött nagyon kevés ismeretem volt Portugáliáról, ezért ezen a területen szereztem a legtöbb tapasztalatot. Úgy érzem, hogy nagyon sokmindent láttunk, jól szervezve, tájékoztatava, de kaptunk időt az önálló felfedezésre is. Az első kirándulásunk Bom Jesus volt. Gyönyörű élmény, látvány volt. Temperamentumos idegenvezetőnk végigszaladt velünk Braga városának legjelentősebb turista látványosságain, de sok szépséget magunk fedeztünk fel a tempolomok városában. Nagyon jó, hogy volt elég időnk az önnálló felfedezésekre is ! Sajnálom, hogy nem maradt időnk megnézni Porto de Lima városát. Lehetőségünk adódott egy zárt kolstor megtekintésére is, Mire de Tibaes-ben. Megdöbbentő élmény volt ennek a 12. századi kolostor kerengőin járni, és a gyönyörű kertje is felejthetetlen élmény. A programban nem szerepelt, de lehetőségünk adódott, a hazautazásunk napján Porto városának megtekintésére is.


Nemzetközi startégiára vonatkozó javaslatok

Mivel a Nemzetközi stratégia célja az okatás minőségének javítása, célszerű lenne, ha az Erasmus program kibővülne « tanár csere « lehetőségekkel. Megfelelő mentorálás mellett. Persze ez megfelelő nyelvi felkészültséget igényelne.


Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

A megszerzett tapasztalatok a legnagyobb eredmény ! Az angol nyelvi jártasság, gyakorlat növelése. A tanári karon belül a kollágák jobb megismerése ! Más szakmai területen dolgozó kollégákkal való tapasztalatcsere. Erasmus+ Certificate a Bragamob szervezőtől.


Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 2

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 1

a fogadóország oktatási rendszere –3

a program témája – 4

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 2

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 4