szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Erasmus + KA1 Szakképzési pályázat (2018-1019) beszámoló 2

Jordbrugets Uddannelses Center AArhus

Damgårds Alle 5. DK-8330 Beder

Green Academy

Időszak: 2018. augusztus 5. – október12.

Résztvevők: 20 fő diák, 3 fő kísérő tanár, váltásban


Kísérő tanárok:
Börzsönyi Gábor kísérő tanár (2018.08.04. – 09.04.)
Kovács Anita kísérő tanár (2018.09.04 – 09.25.)
Varga Zsuzsanna kísérő tanár (2018. 09.25. – 10.12.)

20 fő diák:
Ballabás István mg. gépésztechnikus
Bodnár Márk mg. gépésztechnikus
Cziráki Ádám mg. gépésztechnikus
Déli Gábor mg. gépésztechnikus
Gajár Zoltán mg. gépésztechnikus
Halász Márton erdészeti és vadg. technikus
Holop Beáta mg. gépésztechnikus
Horváth Gábor Krisztián mg. gépésztechnikus
Kékesi Martin mg. gépésztechnikus
Koncsik Botond mg. gépésztechnikus
Körmendi Balázs erdészeti és vadg. technikus
Manhertz Dorottya erdészeti és vadg. technikus
Marosi Ákos mg. gépésztechnikus
Naszvadi Imre mg. gépésztechnikus
Németh Kornél mg. gépésztechnikus
Soós Tímea erdészeti és vadg. technikus
Szabó Andor Ádám mg. gépésztechnikus
Torma Máté erdészeti szakmunkás
TUZA SÁRA JÁZMIN erdészeti és vadg. technikus
Wieszt Kíra Hanna erdészeti és vadg. technikus


Fogadó intézmény:

Jordbrugets Uddannelses Center Århus

Damgårds Alle 5

DK-8330 Beder

www.ju.dk

Intézmény legfontosabb oktatási területei: parképítő, kertész, gazdálkodó, gépkezelő, erdész, lovász, állattenyésztő.

Az intézmény részéről a felelős tanárok:

Peter L. Moesgaard intézményi igazgató
Karolina Sikala MSc, International Coordinator
Jørgen Pedersen dán osztályfőnök

Szállás: az intézmény kollégiumában

Felelős: Lilli Bach – kollégiumi vezető


Tapasztalatok:

A szállásunk a tavalyi évhez hasonlóan, az intézmény területén lévő kollégiumban volt, ugyanabban az épülettömbben, mint tavaly. Ez egy nagyon modern (5 éve épített) szállás, 2 ágyas, fürdőszobás szobákkal, közös étkezővel, nappalival. A kollégium „coin”-okkal működő mosodával rendelkezik, ahol automatikusan adagoló mosógépek, valamint külön szárítógépek vannak. Ezen kívül vannak természetesen egyéb lehetőségek is, azaz konditerem, pingpong terem, biliárdasztal, tornaterem stb. A szabad téren pedig röplabdapálya, gumiborítású kézilabda és kosárpálya található.
Az étkezést svédasztalos konyhával biztosítják, ahol három étkezésre van lehetőség, reggeli (8.30.), ebéd (11.45) és vacsora (17.30). Mindhárom étkezésnél svédasztalos tálalás történik, a megfelelő salátáspulttal stb. kiegészítve. A diákok számára felszerelt konyha áll rendelkezésre, ahol főzésre, sütésre van lehetőség. (Ezt többször ki is használtuk.)


Oktatásban résztvevő tanárok:

A program keretén belül több tanár vett részt az oktatásban, akik között voltak a már tavaly is oktató tanárok, de voltak új tanárok is.

Brian Fisker – erőgépek szerkezete

Stephen Douglas Dalton – tűzvédelem
Helle Jensen-Krogh – elsősegély

Agner Thomsen – hegesztés, fémipari munkák

Henning J. Ligaard – kollégiumi nevelő, kajak túra szervezője

Inger Høholt – fejés (fejés gépei)

Mathias Aalling – állattenyésztés, szarvasmarha tartás

Max Frederiksen – tűzvédelem, traktorvezetés vizsga

Svend Erik – mindenes kolléga, szervizben dolgozik


A program értékelése

A program folyamata, eseményei és élménybeszámolója ezen a Facebook-oldalon megtalálható.

A program 10 hetes, ami a tavalyi 3 hetes „Pilot” program tapasztalataira épült.

A tavalyi és gyakorlatáról már a program során visszajelzést kértek, s ezek alapján módosították a programot. A legnagyobb előrelépés a konkrét gyakorlati munkák megvalósításában jelentkezett, hiszen idén a gyerekek csak az első 4 hét során már arattak, szántottak, tárcsáztak és kombinátorral dolgoztak.

Szintén előrelépés volt, hogy a program során a dániai szisztéma szerinti képzés, azaz, az a módszer, hogy egy többszintű képzés keretében egymásra épülő készségeket alakítanak ki, amihez megfelelő képzés és vizsgázás után, az adott szintnek megfelelő jogosítványt, a vizsga letételét igazoló lapot adnak, ami nélkül viszont nem lehet az adott munkát végezni. Az első négy héten ilyen vizsgát tettek pl. a hegesztésből, a fejés gépeiből, illetve hasonló igazoló lap várható a traktor vezetés kapcsán is.

Az iskola gépparkja rendkívül felszerelt, több mint 15 db erőgépük (traktorjuk) van, amiből több gép vagy új, vagy csak néhány éves és nagy teljesítményű (pl. Case IH Puma, de pl. kint létünk során kapták meg a vadonatúj Class Arion 660-as traktort).

Az iskola cca. 50 ha területtel rendelkezik, s ezeken a területeken végezték a tanulók a különböző munkákat.

Nagyon pozitív tapasztalat, hogy minden műszaki problémát szinte azonnal kezelnek, tehát pl. Svend Erik a kultivátor járókerekét, ami kiszakadt, a fél órás ebédszünet során cserélte le, úgyhogy a gyerekek az ebéd után már mehettek is folytatni a munkát.

Addig minden kitűzött cél megvalósult, tehát a tanulók gépeket üzemeltettek, mindannyian végezhettek talajmunkát, betakarítást.

Fontos tapasztalat, hogy a két szakirány, az erdészeti és a mg. gépész szakirány között értelemszerűen jelentős differencia mutatkozik a szakmai felkészültség és háttértudás kapcsán. Pontosan ezért, amennyire lehetséges, törekedni kell arra, hogy a csoport mg. gépész tanulókkal legyen feltöltve.

A tananyag tartalma megfelelt az itthoni oktatásnak, így azok részére, akik gépészeti képzésen vesznek részt, a feldolgozott anyag már részben ismert volt.

A tanulók kapcsán egyértelműen és mindig pozitívan visszajelzéseket kaptunk, külön kiemelték, hogy látszik, hogy a gyerekek szeretnek dolgozni és motiváltak.

A gépészeti oktatás tekintetében teljesen új „jó gyakorlat”-tal idén sem találkoztunk, kivéve talán, hogy a traktor vezetési gyakorlat kapcsán egészen hihetetlen mennyiségű eszközt és anyagi forrást (gázolajat) biztosítottak ahhoz, hogy a tanulók elérjék a vizsgához szükséges szintet. A vizsga természetesen nem jogosítvány, hanem annak a vizsgálata, hogy biztonsággal tudnak mozogni a gépekkel, s ehhez egyfajta bizonyítványt is adnak, amennyiben a tanuló sikeresen megoldja a feladatot.

Ugyanaz a tulajdonképpen korlátlanul rendelkezésre álló feltétel rendszer volt látható a hegesztési gyakorlat során is, a tanulók 2 napon keresztül folyamatosan hegesztettek 6 állásban, ami igen jelentős anyagfelhasználást jelentett. A munkájukat egyébként egy érdemjeggyel értékelték is.

Az angol nyelv tekintetében fontos tapasztalat, hogy a tanulóinknak nagyon nagy szüksége lenne az alapvető angol nyelvi ismeretekre. A 10 hetes gyakorlat során interaktív angol nyelvi képzést kaptak. A tanulók aktívan bekapcsolódtak az órán zajló munkába és jól tudták hasznosítani a megszerzett, általában a szakmához kötődő angol kifejezéseket.

A nyelvórákon tanultakból nem volt számonkérés, ismétlés. Ezért hasznosnak bizonyult az ott tanultakat a nap későbbi szakaszában külön gyakorolni a gyerekekkel, hogy a megszerzett tudás rögzüljön és készséggé váljon.

Remélhetőleg a 10. hét végén nem csak szakmailag, hanem az angol tekintetében is fejlődni fognak, hiszen minden foglalkozás angolul történik, s bár kapnak segítséget (fordítottunk, amikor szükséges volt), várható, hogy az angol nyelvi környezet hatására fejlődni is fognak, különösen, hogy a második harmadban Anita tanárnő van velük, aki angol nyelvtanár.

A programnak az is célja, hogy tanulóink ismerkedjenek a dán kultúrával és kapcsolatot teremtsenek a fogadó ország fiataljaival, szélesítsék ezáltal a világról alkotott képüket, fejlődjön szociális kompetenciájuk. Ez a cél kiválóan megvalósult a magyar est folyamán. További haszna, hogy hazánkat és a magyarokról kialakult vélekedést népszerűsítették és nem utolsó sorban ez volt az a helyzet, ahol a gyerekek kötetlenül, oldott légkörben rá voltak kényszerülve az idegen nyelv használatára.

Az elsősegély-, és a tűzvédelmi oktatás rendkívül életközeli, gyakorlatias volt. Az elméleti képzés során elhangzottakat a gyakorlatban is mindenki megpróbálta.

Célszerű lenne ezt a képzés a gyakorlat első hetében megtartani, hogy az itt megszerzett tudást a 10 hét alatt folyamatosan hasznosíthassák!

A vizsgára való felkészülést nagyban segítette, hogy a csoportokat magunk alakíthattuk ki, így minden csoportban volt a különböző területeken jártas diák. A csoporton belüli együttműködés teljes mértékben megvalósult.

A tanulók nagyon komolyan vették a vizsgára történő felkészülést. Széleskörű, alapos ismereteket tükröztek az általuk készített prezentációk. Az elméleti vizsgán kicsit több szerep jutott az angolul jól beszélő diákoknak, de a gyakorlati vizsgán az e téren jártas tanulók megmutathatták tudásukat.

A vizsgabizottság valamennyi tanuló vizsgáját eredményesnek ítélte. Felkészültségüket, tudásukat, hozzáállásukat és fegyelmezett magatartásukat külön kiemelték.

A program kifejezetten tartalmasnak, hasznosnak, és készség fejlesztőnek tekinthető.