szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

HAT-17-02-2017-00039

Szakmai beszámoló
HAT-17-02 Együttműködés szakképző iskolák között

Pályázati azonosító: HAT-17-02-2017-00039
Támogatást igénylő neve: FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kapcsolattartó (projektvezető) neve: Tóth Judit Emma
telefonszáma: 06 30 203 9576
e-mail címe: toth.judit@kaszk.hu

Projekt címe: Otthon Délvidéken
Megítélt támogatás összege (Ft): 3 232 100 Ft
Felhasznált támogatási összeg (Ft): 3 232 100 Ft

Partner intézmény neve: Mezőgazdasági Szakközépiskola
címe: 24300 Topolya, Szabadkai út sz.n.
képviselő neve, beosztása: Tóth Tibor
telefonszáma: igazgató
e-mail címe: poljoskola@tippnet.rs

A partnerség rövid bemutatása:

A kapcsolatot 2017 januárjában vettük fel, mielőtt a pályázatot elkezdtük megírni. Igyekeztünk iskolánkhoz hasonló profilú intézményt találni, akikkel hosszú távú együttműködést tudunk kialakítani. Az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatjuk ez sikerült is, 2018-ban újra együtt pályáztunk.

Előkészítő foglalkozás időpontja: 2018. október 2.
rövid bemutatása: Az előkészítő foglalkozást e-learning formában tartottuk, ugyanis a 24 résztvevő négy, helyileg különböző iskolából vett részt a programban. Erre a facebook csoport volt a legalkalmasabb, a résztvevők mindegyikét el tudtuk így érni, az előzetes teendőket, szervezendő feladatok átbeszélni.

Értékelő óra időpontja: 2018. október 20.
rövid bemutatása: Az értékelést a helyszínen végeztük az utolsó este. Ez egy jó alkalom volt arra, hogy mindenki személyes visszajelzéseket adhasson és kaphasson a programról, ebbe már a partnert is bevontuk. Ezek alapján kialakításra került a jövő évi program, a tapasztalatok alapján a fejlesztési igényeket is megfogalmaztuk.

Kötelező kommunikáció leírása, kommunikációs csatornák megnevezésével (honlapcím): www.kaszk.hu – a 4 iskola közös honlapja
Fakultatív programok rövid bemutatása (amennyiben vállalt): 2018. május 26-án a Táncsics Mihály iskolánk Tangazdasági Kiállításán (kb. 3000 résztvevő) kiállítást szerveztünk az utazáson készült képekből. A külhoni iskola számára két plakáttartó állványt is átadtunk, így ők is meg tudták valósítani a magyarországi élményekből készült bemutatót saját iskolájukban.
A tanulmányi kirándulást utazási irodán keresztül szervezte? nem
A projekt során elsajátított ismereteket/ készségeket/ kompetenciákat a részt vevő magyarországi diákok tanulmányaiba beszámította? igen
Arany Emlékévhez köthető programelem időpontja: 2018. október 18.
rövid leírás: Oromhegyesi Arany János Általános iskola meglátogatása, 2018. május 25. Országos Széchenyi Könyvtár meglátogatása

I. utazás

A kiránduláson részt vett tanulók száma: 24
Kísérőtanárok száma: 3
Utazás időpontja (-tól… -ig): 2017.10.17 2017.10.21
napok száma: 5
Célország: Szerbia
Települések: Szabadka, Topolya, Bajsa, Oromhegyes, Zenta, Újvidék, Pétervárad, Karlóca, Vojcsena farm, TRUZSINSZKI tanya, Óbecse, Bácskossuthfalva, Szeged

Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

Első nap reggel Budapestről indultunk. Első állomásunk Szabadka volt. Bejártuk a belvárost (Városháza, Reich-palota, Kosztolányi szobrok, főtér). Következő állomásunk Palics volt, megtekintetük a tavat és szecessziós épületeket. Utunkat folytatva Topolyára értünk, ahol vendéglátóink bemutatták az az ottani mezőgazdasági iskolát. Ezután foglaltuk el a szállást a közeli Capriolo vendégházban. Másnap reggeli után az iskola tangazdaságát ismertük meg. Innen visszatérve bejártuk Topolya városát (múzeum, katolikus templom, ortodox templom, topolyai mesterséges tó), majd Oromhegyesre utaztunk, látogatást tettünk az Arany János iskolában és Oromon megkoszorúztuk az Arany János szobrot. Ezután Zentán megemlékeztünk a csatáról és városi sétát tartottunk. Este lehetőség volt a helyi diákokkal tovább ismerkedni. Harmadik nap Újvidékre indultunk. Felelevenítettük a történelmi vonatkozásokat, megmásztuk a péterváradi várat, megcsodáltuk a Fordított órát, a vár alatti katakombákat. Az eső miatt a város további nevezetességeit buszos városnézéssel fedeztük fel. Karlócára érve az eső elállt, így városnéző sétával tudtuk megközelíteni a város fölé magasodó Béke kápolnát, ahol a Karlócai békét megkötötték. Visszatérve Topolyára vidám társasjáték estet tartottunk. Negyedik napunk reggelén látogatást tettünk a Vojcsena tehenészetben. Innen a Truzsinszki szürkemarha tenyészetbe mentünk. Végigjártuk a karámokat és kedves vendéglátásban volt részünk. Ezután Óbecsére érkeztünk, a Dudenski „Fantas” kastélyba. Bácskossuthfalván kellemes délutánt töltöttünk itt a helyi történelem tanár vezetésével. Bejártuk a település nevezetességeit, a Kossuth szobrot, a református templomot, a Mikszáth emlékeket, az I. világháborús emlékművet és az iskolát. Este érkeztünk a szálláshelyre. Ötödik nap reggel elbúcsúzva vendéglátóinktól elindultunk hazafelé. Útba ejtettük Szegeden a Fogadalmi templomot, valamint volt idő egy kis városnézésre. Ezután Budapest felé indultunk, ahová az esti órákban érkeztünk meg.

II. utazás

A kiránduláson részt vett tanulók száma: 24
Kísérőtanárok száma: 3
Utazás időpontja (-tól… -ig): 2018.05.22 2018.05.26
napok száma: 5
Célország: Magyarország
települések: Budapest, Vác, Gödöllő, Zebegény

Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

A külhoni diákcsoport reggel indult el Topolyáról. Első állomásuk Gödöllő volt, itt történetdús tárlatvezetésben volt részük a Grassalkovich kastélyban. Délután érkeztek meg Vácra. A két iskola diákjai sétát tettek Vác belvárosában. Megnéztük a Diadalívet, a Nagytemplomot és meghallgattuk a harangjátékot a Városháza előtt. Második nap Zebegényben megtekintették a trianoni emlékművet. A harmadik nap Budapest felfedezésével telt. Lehetőségük nyílt használni majdnem minden tömegközlekedési eszközt. Megmásztuk a Gellért hegyet, utána a Budai Várba sétáltunk. Meglátogattuk a várnegyedet és a Széchenyi könyvtárat. A délutánt a Kossuth téren kezdtük, ahol a csoport tagjai egy „Belvárosi kvíz” első kérdéseire válaszolva felfedezhették a teret. Ezután a Parlamentbe látogattunk. Megcsodálhattuk az Aranylépcsőházat, a Díszlépcsőt, a koronázási ékszereket. Egy belvárosi séta során látogatást tettünk többek között a Szent István Bazilikában is. Az estét a margitszigeti Zenélő kútnál zártuk, az utolsó vonattal érkezett Vácra a csoport. A negyedik napunkon nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elterveztük. A délelőtt folyamán szabadfoglalkozás volt, melyet a WestEndben szerettek volna tölteni a fiatalok. Ekkor a csoport egyik tagja rosszul lett, a mentők kórházba vitték. Minden tervezett program szabadtéri volt, így programváltozást eszközöltünk. A lehetőségek korlátozottak voltak, a mozizás mellett döntöttek. Mire a film véget ért, már elérkezett az ideje, hogy visszatérjen a csoport Vácra, így vonatra szálltak. A kórházba került fiatal még mindig vizsgálatok alatt volt. Szerencsére nem találtak nála semmi problémát, őt autóval szállítottuk Vácra. Az utazás utolsó napján a külhoni diákok megtekintették a váci tagintézmény sződligeti tangazdaságában tartott hagyományos mezőgazdasági rendezvényét. Elkészítették a pályázat részét képező kiállítást, melyet az őszi utazás alkalmával készített fényképekből állítottak össze. Ezután hazaindultak,késő este ért a csoport Topolyára.

Létrehozott termék leírása

Mind a két utazás során számos csoportkép és a kultúrát, történelmet bemutató kép készült, melyből fotókiállítás készült. A délvidéki képekből és élményekből Magyarországon. A magyarországi képekből és élményekből pedig Topolyán (Délvidéken).

Egyéb megjegyzés:

A program megvalósítása során számos szakmai tapasztalatcsere volt a diákok és a tanárok között is, a tangazdaságok meglátogatása pedig egy nagyon jó összehasonlítási alap is volt. A diákok tanultak egymástól és élvezték, hogy ez nemcsak egy kirándulás, de a szakmájukon belül is új ismereteket szereztek.

FM KASZK diákok Délvidéken

Videó a programról

Délvidéki diákok Magyarországon