szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

HAT-17-04-2017-00015

Szakmai beszámoló
HAT-17-04 Kárpátaljai akcióprogram

Pályázati azonosító: HAT-17-04-2017-00015
Támogatást igénylő intézmény/szervezet, utazók típusa diákok
Támogatást igénylő neve: FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kapcsolattartó (projektvezető) neve: Tóth Judit Emma
telefonszáma: 06 30 203 9576
e-mail címe: toth.judit@kaszk.hu
Partner intézmény neve: Jánosi Mezőgazdasági Líceum
címe: Ukrajna, Kárpátalja, 90233, Jánosi Templom út 12A
képviselő neve, beosztása: Sztec Marianna, igazgató
telefonszáma: 380314178388
e-mail címe: liceum.janosi@gmail.com

A partnerség rövid bemutatása:

2015-ben keződött el a kapcsolatfelvétel az iskolával, a 2015-ös Határtalan programot közösen valósítottuk meg. Fontos volt számunkra olyan mezőgazdasági iskola felkeresése, akikkel hasonló a szakmaterületünk, így esett a választás a Líceumra. Szerencsére barátságos fogadtatást kaptunk akkor és most is. A jövő évi pályázatot szintén velük tervezzük megvalósítani, a jól bevált programelemeket megtartva. Az adomány minden alkalommal egy hatalmas segítség és öröm volt látni, hogy a 2015-ben megvásárolt eszközöket és könyveket a mai napig használják. Az idei intézményvezető váltás kissé megnehezítette az előzetes szervezést, és a tavaszi járvány miatt kétséges volt, hogy meg tudjuk-e valósítani az utat, de szerencsére sikerült mindent a tervek szerint végrehajtani.

Projekt címe: Zrínyi Ilona nyomában
Megítélt támogatás összege (Ft): 3 214 000 Ft
Felhasznált támogatási összeg (Ft): 3 214 000 Ft
Adomány összege (Ft): 310 000 Ft

Tervezett felhasználása: A cél, az iskola informatikai felszerelésének bővítése, felújítása volt. Ennek eredményeképp lett vásárolva festékpatron, 4 alaplapelem, 10 db DDR2 1GB-os RAM, 1 db 2.1es hangszóró, 2 db alaplap, 1 db komplett asztali számítógép, 2 db DDR1 1 GB-os RAM, 1 db DDR1512 MB-os RAM.
Valamint 10 neonlámpa, 1 db vízszivattyú, 3 csaptelep és 10 méter műanyag cső.

Kötelező kommunikáció leírása, kommunikációs csatornák megnevezésével (honlapcím): www.kaszk.hu – a 4 iskola közös honlapja

I. utazás

A kiránduláson részt vett diákok száma: 24
Kísérőtanárok száma: 3
Utazás időpontja: 2018.03.05 2018.03.09
Napok száma: 5
Célország: Ukrajna
Települések: Beregszász, Jánosi, Munkács, Kisszelmenc, Ungvár, Szolyva, Beregszentmiklós

Tanulmányi kirándulás (programok) rövid bemutatása:

1.nap: Reggel a Műcsarnok melletti buszparkolóból indultunk a nagy útra. Rövid pihenőkkel viszonylag hamar értünk a Beregsurányi határátkelőhelyre. Sajnálatosan nem volt gyors a határátlépés, hiszen a magyar oldalon egy, az ukrán oldalon két órát kellett várakozni. E miatt a tervezettnél később értünk csak Beregszászra. Bejártuk Beregszász belvárosát, megnéztük a magyar főiskola, az Aranyoroszlánt, a Kárpátaljai Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, a Zsinagóga, a Fedák Sári emlékház. Ezután elfoglaltuk szállásunkat, ahol vacsora után mindenki fáradtan tért nyugovóra.

2. nap: Reggeli után Munkács városával ismerkedtünk: a Rákócziak nyári rezidenciájával, a Fejér-házzal, a szecessziós stílusú városházával, Munkácsy Mihály szülőházának emlékét őrző emléktáblával, illetve megtekintettük a világhírű festő mellszobrát. Ezt követően felkapaszkodtunk a Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc által halhatatlanná vált munkácsi várba.

3.nap: Utazás Ungvárra, a megyeszékhelyre, közben kitérőt tettünk a kettészelt faluba Kisszelmencre. Az ungvári várban Bercsényi Miklós és II. Rákóczi Ferenc korát idéztük fel. Ezután átsétáltunk a szomszédságban létrehozott skanzenbe, ahol Kárpátalja XVIII-XIX. századi népi építészetét bemutató tárlat található. Sétáltunk a belvárosban, ahol volt egy kis szabadidő, majd az Ung folyón keresztül ívelő sétáló hídról gyönyörködhetünk Európa leghosszabb (2,2 km) hársfasorának látványában. Ungvárt éppen csak elhagyva meglátogattuk a gerényi görög katolikus templomot.

4.nap: Reggeli után indultunk el Szolyvára, ahol koszorúztunk a sztálini terror áldozatainak emlékparkjában. Visszafelé haladva megálltunk Beregszentmiklóson, ahol megtekintettük a magántulajdonban lévő és adományokból épülő, szépülő várkastélyt. Fantasztikus kastélybejárásban volt részünk, nagyszerű történeteket hallhattunk. Visszatérve a szállásra társasjáték délutánt tartottunk.

5.nap: Reggeli után elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Beregszászon még volt lehetőség az utolsó vásárfiák megvásárlására és ellátogattunk a Beregi múzeumba, ahol érdekes és mindenre kiterjedő tárlatvezetést kaptunk. A határon újfent nem volt szerencsénk, hosszan várakoztunk. Este érkeztünk meg Budapestre.

II. utazás (diákok utazása esetén kitöltendő)

A kiránduláson részt vett tanulók száma: 24
Kísérőtanárok száma: 3
Utazás időpontja (-tól… -ig): 2018.04.27 2018.05.01
napok száma: 5
Célország: Magyarország
települések: Budapest, Gödöllő

Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

1.nap: A második utazás rögtön bonyodalommal kezdődött, mert egy új rendelkezésre hivatkozva – bár a csoport számára kiküldött busz megfelelt az előírásoknak – a buszt nem engedték be Ukrajnába. Gyors és hatékony ügyintézéssel sikerült megoldani, hogy a csoportot – lévén mindössze 10-12 km-re voltak a határtól – kiszállították a határra, ahol gyalog jöttek át és magyar oldalon szálltak buszra. Késő délután érkeztek meg Budapestre. A szállás elfoglalása után a két iskola diákjai találkoztak és még vacsora előtt rövid sétát tettek a szállás környékén.

2.nap: Reggeli után belevetettük magunkat a budapesti tömegközlekedésbe, majd megmásztuk a Gellért hegyet. A Gellért hegy után a Budai Várba sétáltunk, ahol szerencsénk volt elcsípni a Sándor palota előtti zenés őrségváltást. A Mátyás templom és a Halászbástya bejárása után lesétáltunk a Batthyányi térre. Ezután kései ebéd vagy korai vacsora következett az Oktogon Bisztróban. Nagy és első élmény volt számukra az All you can eat étterem. Vacsora után az Aranytíz színházterme várt minket, ahol megtekintettük a színház legújabb bemutatóját.

3.nap: A reggeli után ismét buszra ültünk. A délelőttöt a Kossuth téren kezdtük, ahol a csoport tagjai egy „Belvárosi kvíz” első kérdéseire válaszolva felfedezhették a teret. Ezután a Parlamentbe látogattunk. Megcsodálhattuk az Aranylépcsőházat, a Díszlépcsőt, a koronázási ékszereket és beülhettünk az ülésterem vörös bársonyszékeibe. A séta során látogatást tettünk a Szent István Bazilikában is. Végigsétáltunk a Duna Corson és a Duna parton haladva jutottunk vissza a Kossuth térre. Néhány kivétellel mindenki részt vett a fakultatív programként ajánlott eseményen, a Margitszigeti Zenélő kút záró előadásán.

4.nap: A Hősök terére mentünk, ahol a csoport megtekintette a Milleneiumi emlékművet és a Nemzeti pantheont. Röpke történelem órát tartottunk nemzeti nagyjainkról. Ezután az Andrássy úton sétálva idéztük fel az út történelmének eseményeit. Így jutottunk el a Bajcsy-Zsilinszky útra, ahol az ezen a hétvégén megrendezett „Nagy Futam” esemény paddockja volt. Tágra nyílt szemekkel és hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a csoport a versenyautók világába és az időről megfeledkezve gyönyörködtek, fotózkodtak az autókkal. A nagy melegben jól esett egy fagyi, majd bevettük magunkat a Margitszigetre, ahol a csoportot 4 felé osztva egy – már a délelőtt folyamán előkészített – sziget megismerési játék várt rájuk. A játék során végigjárhatták és megismerték a Margitsziget rejtelmeit, nevezetességeit. A nagy séta és hőség után mindenkinek jól esett a vacsora. Vacsora után már csak egy hűsítő zuhany és az alvás volt a kívánsága a csoportnak.

5.nap: Reggeli után a csoport elhagyta a szállást és Gödöllő felé vették az irányt. Itt még megtekintették a Grassalkovich kastélyt. Rövid megszakításokkal utaztak a határig, ahol 3 órát várakoztak. Késő este ért a csoport Jánosiba.

FM KASZK diákok Kárpátalján

Kárpátaljai diákok Magyarországon

Videó a programról