szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Húsipari szakmai szótár

BELSŐ SZERVEK

estomach I gyomor
heart I szív
liver I máj
tongue I nyelv
lungs I tüdő
kidney I vese
spleen I lép
fat I zsír
brain I agy


HÚSIPARBAN HASZNÁLATOS KIFEJEZÉSEK

butcher I hentes
butcher shop I hentesbolt
food safety I élelmiszerbiztonság
tools I felszerelések
equipments I eszközök
first aid I elsősegély
deboning I csontozás
breeding system I állattenyésztés
calculation I szakmai számítás
sausage makeing I kolbászgyártás
slaughtering I vágás
meat industry I húsipar
sell meat I húst eladni
production I gyártás
meat products I húsipari termékek
food hygiene I élelmiszerhigiénia
animal welfare I állatjólét
costumer I vásárló
quality I minőség
carcass I féltest
half carcass with skin I bőrös féltest


SERTÉSVÁGÁS

Preparation for slaughtering I vágásra való előkészítés
black end I szennyes övezet
stunnig I kábítás
sticking I szúrás
bleeding I véreztetés
scandling I forrázás
de-hairing I kopasztás
singeing / burn I perzselés
cleaning I tisztítás
white end I tiszta övezet
opening I bontás
splitting I hasítás
veterinary/VET control I állatorvosi ellenőrzés
weight I mérés
SEUROP control I SEUROP minősítés
clean the carcasses I féltestek tisztítása
chilling I hűtés


HÚSFAJTÁK

pork meat I sertés hús
beef meat I marha hús
pig I sertés
cattle/cow I marha


SERTÉS HÚSRÉSZEK

head I fej
neck I tarja
ribs I oldalas
belly I dagadó
shoulder I lapocka
jowl I toka
shank I csülök
tenderloin I szűzpecsenye
leg/ham I comb
feet I lábak
loin I karaj


FEJ RÉSZEI

ears I fülek
mask I maszk
jowl I toka
eyes I szemek
mouth I száj
teeth I fogak
tongue I nyelv
brain I agy
hair I szőr
skin I bőr
nose I orr


FELSZERELÉSEK

white boots I fehér csizma
white clothes I fehér ruha
plastic apron I műanyag kötény
steel apron I lánckötény
hairnet I hajháló
plastic gloves I műanyag kesztyű
cotton gloves I pamutkesztyű
steel gloves I lánckesztyű
helmet I sisak
deboning knife I csontozó kés
sticking knife I szúró kés
trimming knife I trimmelő kés
clicker I csattogó
saw I fűrész
rib puller I bordakiszedő


SERTÉSCSONTOK

bone I csont
joint I izület
cartilage I porc
tail bone I farok csont
back bones I gerinc csontok
neck bone I tarja csont
knee cap I dió csont
leg bone I combcsont
rib cartilages I lengőbordák
breast bone I szegycsont
shoulder blade I platni csont