szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

IT, Bakos-Nagy Márta, 2 hét, Málta /magyar/

Az Erasmus+ tanártovábbképzés keretében került sor a kéthetes kurzusra. A képzés kiválasztásánál az a szempont vezetett, hogy behozzam vagy legalábbis csökkentsem azt a hátrányt, amely a mai diákok számítástechnikai jártassága és az én jártasságom között feszült. A Z-generációs diákjaink számítástechnikai bennszülöttek, azonban nem mindig a hasznos tanulásra fordítják az internet, mobiltelefon előtt töltött időt. Hasznos linkeket ismertem meg, amelyekkel színesebbé lehet tenni a tanórákat, illetve a diákok is intenzívebben állíthatják a tanulás szolgálatába a számítástechnikai eszközöket.

A tanfolyam színhelye az ETI-ESE impozáns modern épületében volt. Több száz diákkal és korombeli tanárral együtt látogattuk a képzéseket. A mi képzésünk a számítástechnikai készségek emelt szintű alkalmazását igyekezett megismertetni a tanítás gyakorlatában. A nemzetközi csoportban ketten voltunk magyarok, két spanyol, két német és hat lengyel kollégával együtt összesen tizenketten fogtunk bele a tanulásba. Tanfolyamvezetőnk Niki Stokes angliai informatikatanár volt, aki Máltán telepedett le. Nagyon jó hangulatban folytak az órák, egymást segítettük, ha elakadtunk. A magyar kolléga informatikatanár volt, ő segédkezett Nikinek, így a csoport lassúbb tagjai is tempósabban haladhattak. Sokunknak teljesen új volt a tananyag, noha minden applikáció réges-rég az internethasználók rendelkezésére állt.

A tanfolyam szervezői ingyenesen letölthető alkalmazásokkal, viszonylag egyszerű applikációkkal és számos jó ötlettel tarkították a tananyagot. Az alkalmazásokat mind kivétel nélkül a Google segítségével értük el, az információkat és az egyéni munkák linkjeit Dropboxban tettük mindannyiunk számára elérhetővé.

A tananyag változatos lehetőségeivel felölelte az interneten elérhető különféle alkalmazásokat, amelyekkel színt vihetünk a tanításba. Többek közt megismerkedtünk a tesztkészítő programok számos fajtájával: Szövegértést ellenőrző feladatokat és videók felhasználásával hallás utáni ellenőrző feladatokat szerkesztettünk. Keresztrejtvényeket alkottunk, képes szótanítási feladatokat hoztunk létre. Saját honlapot és blogot szerkesztettünk, amelyekbe beágyaztuk a videóinkat, képeinket és egyéb kreatív alkotásainkat. Számomra a legnehezebb feladatot a kódok beágyazása jelentette. Itt látszott, hogy az informatikai háttér és logika milyen fontos területe a korszerű műveltségnek. Tanfolyamtársaim is hasonló előképzettséggel jöttek erre a képzésre, amit ott megismertünk, napi rendszerességgel gyakorolnunk kell, ha igazán jártasak akarunk lenni ezen a műveltségterületen is.

A pénteki napokon mindenkinek egyéni prezentációt kellett saját alkotásaiból tartania, valamint egy nemzetközi csoportos projektben is részt vettünk: a spanyol-magyar vegyes csoportunk egy rögtönzött Webquestet készített, amiben egy képzeletbeli osztály számára a spanyol és a magyar főváros turisztikai látványosságait dolgoztuk fel feladatok, ismeretterjesztő háttéranyag formájában.

A tanfolyam minden hétköznap 9-14.20-ig tartott, két szünettel. Izgalmas szabadidős programokat ajánlottak a szervezők, Valetta és Mdina meglátogatása a program részét képezte, a többi szervezett programért fizetni kellett. Málta és a Máltai Lovagrend történetébe egy ismeretterjesztő filmen keresztül pillanthattunk be. A film jó kiinduló alap volt a szabadidős programjaim megtervezéséhez, különösen izgalmas volt a neolit kori templomok látványa. Stonhenge előtt épült néhány máltai megalitikus templom. Én Birzebuggát és Tarxient látogattam meg, lenyűgözött a több mint 5000 éves kultikus hely díszítéseinek, termékenységi istennő-torzójának látványa. Hétvégén Gózóra, Calypso nimfa szigetére szerveztek csoportos látogatást. Idegenvezetőnk, Mario élvezetesen mutatta be a sziget nevezetességeit és mezőgazdaságát, a híres gózói kecskesajtot aztán meg is ízlelhettük egy étteremben egyéb mediterrán finomságok kíséretében. Az Azúr Ablak tavaly leomlott egy hatalmas vihar következtében, de a turisták mind a mai napig tömegesen keresik fel a helyét. A Captain Morgan hajóval eljutottam a Kék Lagunába is, és egy alkalommal Marsaxlokk halászfalut is meglátogattam. Mivel a tömegközlekedés rendkívül egyszerű Máltán – mindenhová el lehet jutni egy buszbérlettel egy órán belül –, sokat utazgattam. Nagyon tetszett a buggibai Nemzeti Aquarium.

Vendéglátóim, Lorraine és Sandro mindketten nyugdíjasok. Csodálatos házban élnek, nagyon jól főzött a háziasszony, azt mondhatnám, mindennel meg voltam elégedve, ha két héten át tudtam volna pihenni és éjszaka aludni. Az első héten extrameleg is volt, a ventillátor csak a 38-40 fokos meleg levegőt kavarta. Első éjszaka megtudtam, hogy mi az a Festa Máltán, de nem tudom és ők sem tudják, miért lövöldöznek ágyúval a levegőbe reggel 8-tól éjfélig a madarak, gyerekek és turisták nagy riadalmára. (Bár a turisták is mindent megtettek, hogy hajnali 4-kor még ne aludjak, folyamatosan „buli” volt az utcán is, a tengerparton is, ami pár száz méterre volt a lakhelyemtől.)

A továbbképzésről összefoglalóan elmondhatom, hogy elérte célját, számos jó gyakorlatot tanultam, elsősorban az idegennyelv oktatásba beépíthetők ezek a feladatok. Módszertanilag színesíthetik egyéb tantárgyak óráit is, hiszen a vizualitás és a diákot is bevonó interaktív óramenet jobban motiválja a tanulókat. Iskolánkban csak korlátozottan valósíthatók meg a továbbképzésen tanultak az informatikai eszközök elavultsága miatt. A mobiltelefonos applikációkhoz pedig wifi kellene, ami megint csak problémás iskolánkban. Remélem, mindezek ellenére sok diáknak kelthetem fel az érdeklődését érdekes feladatokkal a tanulás iránt, valamint a tanultak disszeminációjával kollégáimnak is adok néhány hasznos ötletet. Tervezem, hogy a diákoknak tanóráimon a gyakorlatban, illetve a MÁS-órán prezentációban, kollégáimnak egy értekezlet során átadom a tapasztalataimat. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen élményekben gazdag helyen részt vehettem egy igazán hasznos továbbképzésen.

Az elvégzett munkáim linkjeit az alábbi táblázatban mellékelem. A honlapon számos fénykép, videó és feladat található: https://bakosnagymarta.wixsite.com/mysite