Pék képzés
Pék képzés
OKJ száma: 34 541 05
Képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-001230/2015/A001
A pék sütőipari üzemekben termelési tevékenységet végez. Mézeskalácsot készít. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.
A képzés elvégzésével a pékek az alábbi kompetenciákkal rendelkeznek:
- átvételi és raktározási feladatokat végeznek,
- előkészítő műveleteket végeznek,
- nyersanyagot, készterméket vizsgálni, gyártásközi ellenőrzés végeznek,
- eszközöket használni, gépeket és berendezéseket kezelnek,
- befejező műveleteket végeznek,
- tésztát készítenek,
- tölteléket készíteni,
- feldolgozzák a tésztát,
- tésztát kelesztenek,
- tésztát sütnek,
- készterméket kezelnek, csomagolnak,
- mézeskalácsot készítenek és díszítenek,
- betartják a tevékenységekre vonatkozó előírásokat,
- adminisztrációs munkát végeznek,
- ismerik a jogszabály által szabályozott alapanyagok, élelmiszer-adalékanyagok tulajdonságait, a csoportok közötti különbségeket,
- tisztában vannak a tápértéket befolyásoló tényezőkről (az összetevők függvényében),
- ismerik az allergént okozó anyagokat.
Az új szakmajegyzék szerinti Pék képzés továbbra is megtalálható a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző iskola képzési portfóliójában:
- Pék 4 0721 05 11