szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

A Határtalanul! program keretében a Pesti Barnabás iskola 3️⃣3️⃣ tanulója és 3️⃣ oktatója utazott ⏰2022.05.24-28. között Erdélybe. Az "Őseink nyomában - kutatás a múltban" című pályázat szerint az 5 nap alatt számos történelmi helyszínt látogattak meg.
1️⃣. nap: Budapest – Déva
2️⃣. nap: Déva, Gyulafehérvár, Déva
3️⃣. nap: Nagyszeben, Medgyes, Segesvár
4️⃣. nap: Segesvár, Brassó
5️⃣. nap: Brassó, Budapest
🚍A kiutazás nagyban fejlesztette a diákok kulturális ismereteit, számos újdonságot tanulhattak és rengeteg élményben lehetett részük.
A pályázatban a 🏫Téglás Gábor Elméleti Líceummal működtünk együtt, akikkel a résztvevők közös programokat valósíthattak meg.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Rólunk szólnak a hírek

Sajtómegjelenések

 

 

2021. március

 

Magyar Televízió: A Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium csodálatos japánkertje – Gódorné Hazenauer Zita kollégánkkal – ismét a Televízióban! A MAGYAR KRÓNIKA a Magyar Televízió hetente jelentkező kulturális magazinműsora. A múlt heti adás tartalmából: Milyen hatása volt a japán kultúrának az európai alkotókra, milyen új gondolatok, szempontok merültek fel a világ megítélésében ennek hatására? – Mindez zuglói japánkertünkkel fűszerezve.
 
 

2021. február

 

Agrársuli: Az Erasmus pályázatokra az iskolák eddig évente pályázhattak egy, vagy kétéves projektekre. Az új uniós ciklusban került be az a lehetőség, hogy a források megszerzésére az intézmények akkreditálhatják magukat, így a teljes ciklusra biztosíthatják a szükséges források rendszeres lehívását, így kiszámíthatóbbá válik a működés, hosszabb távra lehet tervezni.
 
 

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum elnyerte az Erasmus akkreditációját a következő hét évre

Magyar Mezőgazdaság: 2021.02.18-án tette közzé a Tempus Közalapítvány az Erasmus akkreditációs pályázat eredményeit, melynek köszönhetően a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum 11 iskolája a 2021-2027-es pályázati időszakban könnyített eljárásban pályázhat majd külföldi szakmai tapasztalatszerzésre.

Promontor TV: Nagyon várja képzéseire a jelentkezőket a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. A Promontor TV riportere Orbán Gergely szakmai igazgatóhelyettessel beszélgetett az iskola és a Tangazdaság tavalyi évéről.
 
 

budafokteteny.hu: A felvételt hirdető középfokú iskolák április 30-ig küldik ki a gyerekek felvételéről vagy elutasításáról szóló értesítéseket. A Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 5 éves technikumi (bor- és pezsgőgyártó technikus) és 3 éves szakképző (szőlész-borász) iskolai osztályaiba várja a jelentkezőket. A felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények (7. év végi és 8. osztály félévi osztályzatok magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, informatika, kémia tantárgyakból) alapján döntenek.

 

BEISKOLÁZÁS 2021: Ilyen agrárképzésekre jelentkezhetsz Közép-Magyarországon!

agronaplo.hu: Közeleg a középiskolai jelentkezés 2021. február 19-i határideje. Sorozatunkban az agrár- és élelmiszeripari szakmákat kínáló középiskolák kisfilmjeit mutatjuk be országrészek szerint. Az ötödik, záró részben Budapest, valamint Pest és Nógrád megye agrárszakképző iskolái mutatkoznak be.

 

2021. január

 

A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája

drnagyistvan.hu: A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája – jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán. A nyíregyházi eseményen tíz személyautót, egy mikrobuszt, öt traktort és három pótkocsit vehettek át jelképesen Nagy Istvántól az agrárszakképzési centrumok és iskolák vezetői. Az eseményen a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója is részt vett.

A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája

Kormány.hu: A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája – jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán. A nyíregyházi eseményen tíz személyautót, egy mikrobuszt, öt traktort és három pótkocsit vehettek át jelképesen Nagy Istvántól az agrárszakképzési centrumok és iskolák vezetői. Az eseményen a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója is részt vett.

Új sulitraktor és pótkocsi a jövő agrárszakembereinek

Agrofórum: Január 11-én délelőtt azonban egy nyerges vontató érkezett a piliscsabai intézményhez, ami egy, a néhány hónappal ezelőtt átadott Steyr traktorokhoz csatlakoztatható kéttengelyes Pronar pótkocsit hozta a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében.

Traktorból és pótkocsiból álló szerelvény a képzésért

GÉPmax: Három oldalra billenthető, 10 t teherbírású pótkocsikat kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái.

Traktor után pótkocsi a diákoknak

Agrárágazat: Korábban Steyr traktort, most három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába kerültek a PRONAR T672/1 típusú kéttengelyes pótkocsik, amelyek beszerzését az Agrárminisztérium finanszírozta.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

AgrárUnió: 2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Új, kéttengelyes pótkocsit kapott a Táncsics Mihály iskola

ESTV híradó (0:45 perctől):  2021. január 11-én új pótkocsit kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum váci iskolája az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

magyarmezogazdasag.hu:  2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Új pótkocsi érkezése a piliscsabai szakképző iskolába

Várkapu.info Facebook-oldala: Novemberben egy modern oktatótraktorral bővült a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium gépállománya, amelyhez 2021. január 11-én egy vadonatúj pótkocsi is érkezett. Miért is fontosak ezek az új gépek a piliscsabai iskola életében? -Videónkból ez is kiderül!

 

2020. december



Csodahelyek Magyarországon – 2020 toplistája

Csodahelyek.hu: Igencsak felemás évünk volt a belföldi kirándulások tekintetében, hiszen a világjárvány – ahogy minden más területre – az utazásra is rányomta bélyegét. 2020-ban voltak olyan periódusok (pl. év elején vagy nyáron), amikor nem, vagy csak alig volt korlátozás Magyarországon, míg tavasszal és év végén sem szállást nem foglalhattunk, sem múzeumokba, várakba, arborétumokba nem mehettünk. Újra divatba jött viszont a túrázás, a kirándulás a friss levegőn, és ez a tendencia jól látszik a belföldi csodahelyek népszerűségén is. A Csodahelyek 2020-as toplistájába Varga Márton iskolánk Japánkertjét is beválogatták!

Szakképző iskolák a második hullámban

Magyar Mezőgazdaság: Az agrárszakképzésben mérföldkőnek tekinthető az agrárszakképzési iskolahálózat idei átalakítása, ugyanis 2020 július 1-jével létrehozták az agrárszakképzési centrumokat. Az Agrárminisztérium által fenntartott 58 szakképző intézményt, a technikumokat és szakképző iskolákat öt centrumba tömörítették, amelyek az egész országot lefedik.

A szeretet gyógyít!” – Hagyományteremtő karácsonyi adományakciót szervezett a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Magyulaiskola.hu: A Centrum szívügyéniek tekinti a társadalmi felelősségvállalást, ezért elkötelezett jótékony célú tevékenységek lebonyolításában. A Centrum a karácsony közeledtével egy adomány-projektet valósított meg, melynek keretein belül közvetlenül az ünnepek előtt kórházban fekvő beteg gyerekek élelmezésében vállaltak szerepet. A felajánlott szállítmányt 2020.december 16-án délben juttatták el a MRE Bethesda Gyermekkórházának.

Igazi hiányszakma fogta meg a szécsényi diákot

Nool.hu: Amikor Deák Ferenc két évvel ezelőtt befejezte általános iskolai tanulmányait, a pályaválasztást illetően olyan szakmát választott, amit szeret és keresett a munkaerőpiacon. “Számomra ez a pék- és cukrászmesterséget jelentette” – mondta a fiatal, aki a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolába nyert felvételt. A 10. osztályos fiú elmondta, hogy a pékszakma közelebb áll hozzá, ezért tanulmányai végeztével abban szeretne elhelyezkedni.

 

2020. november

 

Agrárszakképzési centrumok vezetői nyilatkoztak

Fatáj online: A 2020. július 1-től működő öt agrárszakképzési centrum főigazgatói nyilatkoztak a centrumok létrehozásáról és az új iskolarendszerről. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Cent­rum vezetője, Molnár Zoltán főigazgató a budapesti központból irányítja a centrumhoz tartozó 11 iskola működését, amelyek két megye (Pest, Nógrád) és Budapest területén helyezkednek el.

Rövidfilm-pályázattal az élelmiszer-pazarlás ellen

nak.hu: Az élelmiszer-pazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon. A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak, rövidfilmjüket itt lehet megnézni.

Így mutatták be videóikban a nyertes diákok az élelmiszer-pazarlás problémáját

elobolygonk.hu: Az élelmiszer-pazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozta az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilmpályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon. A közönségszavazáson a Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak.

Rövidfilm-pályázattal az élelmiszerpazarlás ellen

Agronaplo.hu: Az élelmiszerpazarlás csökkentését, és így a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat: az Agrárminisztérium (AM) által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon – tette közzé az agrártárca honlapja. A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak.

Főigazgatók véleménye

Magyar Mezőgazdaság: Az öt agrárszakképzési centrum főigazgatója nyilatkozik a centrumok létrehozásáról és az új iskolarendszerről. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Cent­rum vezetője, Molnár Zoltán főigazgató a budapesti központból irányítja a centrumhoz tartozó 11 iskola működését, amelyek két megye (Pest, Nógrád) és Budapest területén helyezkednek el.

Traktort a diákoknak

Agrárágazat: Három oktató traktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolája egy pályázat keretében az Agrárminisztérium jóvoltából. 

Modern oktatótraktorokat kaptak az agráriskolák

Munkaszüret.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően. Ebből a Közép-magyarországi Centrum három iskolája: az örkényi, a piliscsabai és a váci intézmény egy-egy traktort vehetett át együttesen mintegy 73 millió forint értékben.

Kicsomagolták a három új traktort

Agrofórum: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába – a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az iskolák az Agrárminisztérium jóvoltából.

Három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

ES Televízió: 2020. november 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC), így a Vácimező is.

Három új oktatótraktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

agrarszektor.hu: 2020. november 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC). A projekt jelentősen segíti az agrárszakmák digitalizációját, a precíziós gazdálkodás elsajátítását, így diákjainknak naprakész tudást adhatunk a tanulmányaik során. A gyerekek tanulmányaikat iskoláinkban elvégezve már magabiztosan, jogosítvánnyal és szakmai bizonyítvánnyal a kezükben vállalhatnak munkát vagy alapíthatnak vállalkozást. A projekt konzorciumvezetője a Déli Agrárszakképzési Centrum, akikkel nemcsak a pályázat keretében, hanem egyéb szakmai területeken is jó az együttműködés.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

postonline.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Modern oktatótraktorokat kaptak az agráriskolák

videkihalozat.eu:A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Oktatótraktort “csomagoltak ki” a váci mezőgazdasági iskolában

Vaci-naplo.hu: Három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum. Három iskolájukba – a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az Agrárminisztérium jóvoltából.

Három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrarunio.hu:A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába – a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az iskolák az Agrárminisztérium jóvoltából.

Modern erőgépekkel bővült az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

Agronaplo.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok: az Agrárminisztérium (AM) által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően – tette közzé a AM honlapja

Új, modern STEYR traktorokat kaptak az erdészeti iskolák

Erdő-mező.hu: November 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum. 

Új oktató traktorral gazdagodott a piliscsabai erdészeti iskola

Várkapu.infó: November 3-án három új oktató traktorral gazdagodtak a Középmagyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái, köztük a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

Kormány.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

Agrotrend.hu:A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

 

2020. október

 

Taroltak a házigazdák a Csapó Dániel Emlékversenyen

Teol.hu: III. szekció: Élelmiszeripari technológiák bemutatása. – 2. helyezés: Lampért Antónia, Böröcz Bálint (Közép-magyaroroszági ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Budapest)

A legprofibb gyakorlati helyekre mehetnek a piliscsabai erdészdiákok

Várkapu.infó: A Nemzeti Agrárkamarával való együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő Zrt. akkreditált gyakorlati képzőhellyé vált. Az idei tanévtől a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium erdésztechnikus tanulói a parkerdő három erdészeténél vesznek részt gyakorlati oktatásban.

Hatékony nyelvi fejlesztés az agrárszakképzésben

szakmaportal.hu: Anyanyelvi tanárok tanítják a diákokat a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum két iskolájában. A budapesti Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium, illetve a váci Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is foglalkoztat anyanyelvi tanárt, akiknek munkája hiánypótló. Nagy eredménynek tartjuk, hogy a centrum két iskolájába anyanyelvi tanárok érkeztek az eddig betöltetlen oktatói álláshelyekre.

Hazai

ES Televízió: A váci térségben fogható ES televízió – “Hazai” magazinműsorának keretein belül – új sorozatot indított, melyben Vác középiskolái kerülnek bemutatásra, ezzel is segítve a pályaválasztás előtt állók döntéshozását. A legfrissebb részben a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Jung Lilla volt a műsor vendége.

Vizet prédikál és bort iszik

Index: A borászok közt a legjobb vízilabdázó, és a vízilabdázók között a legjobb borász. Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a KM ASzC Soós István Borásziskolájának alumnusa előszeretettel jellemzi magát így, és aki látta „Birgét” pólózni a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulóján, s megkóstolta a chardonnay-ját vagy a kékfrankos roséját, az nem kérdőjelezi meg a fentiek igazát.

 

2020. szeptember

 

Szemléletváltó és hiánypótló kiadvány jelent meg a talajélet témakörében

Agrofórum: Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve. A könyről Földesi Gyulla, a KMASZC kancellárja is véleményt mondott.

Húsz százalékkal növekedett a szécsényi iskola tanulói létszáma

Nool.hu: A szeptember elsejei csengőszó a helyi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakközépiskola és Kollégium diákjait is a tanodába szólította. Filkor Lajos, az intézmény igazgatója azt mondta, hogy az iskolában a nyári hónapok is igen mozgalmasan teltek.

Könyvajánló: A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei

Agro Napló: „A talaj ismeretét a benne lejátszódó folyamatokat, a fiataloknak szinte alaptantárgyként kellene oktatni. Megőrzésének lehetőségeit a fiatal generációnak teljes egészében ismernie kell. Ez a környezetvédelem egyik alap-pillére is.” Földesi Gyula, kancellár – Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrárszakképzés új köntösben – Megalakult a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrofórum: 2020 nyarán megalakultak az agrárszakképzési centrumok, melynek értelmében a 2020/2021-es tanév szeptember 2-án már a központok irányításával indult el az érintett agráriskolákban. A Közép-magyarországi régió tizenegy agráriskoláját július 1-jétől a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC) irányítja.

Átalakuló magyar agrárszakképzés: új regionális oktatási központ jött létre

Agrárszektor online: 2020 nyarán megalakultak az agrárszakképzési centrumok, melynek értelmében a 2020/2021-es tanév szeptember 2-án már a központok irányításával indult el az érintett agráriskolákban. A Közép-magyarországi régió tizenegy agráriskoláját július 1-jétől a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC) irányítja.

Kancellárként is szívügye a „Soós”

Bornegyed.hu: Új nevet és új igazgatót kapott, valamint a szakmai struktúraváltás következtében új feltételekkel és képzési rendszerben működik a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Zökkenőmentesen költöztek a diákok a nógrádi kollégiumokba

Nool.hu: A Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium utóbbi részlegében is zökkenőmentesen zajlott a tanévkezdés.

Szakmakóstoló-hét

Nak.hu: A NAK Pest Megyei és Fővárosi Igazgatósága 2020. augusztus 10-14-ig tartó időszakban rendezi a Szakmakóstoló-hét nevű nyári pályaorientációs hetét. A programba a Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikumot, Szakképző Iskolát és Kollégiumot, valamint a tiszakécskei Safi Süti Kft-t és a ceglédi Liliomház-Tudástár Kft.-t vontuk be.

Ez igazán tökéletes lezárása volt a nyárnak!A kincses hajó szigete

Borászportál: 2020. augusztus 27-én ismét a Kopaszi-gáton gyűltek össze a borok és a nyár szerelmesei. Két standon is képviseltette magát a budafoki Soós István Borászati szakközépiskola.

 

2020. augusztus

 

A kincses hajó szigete

Magyar Nemzet Online: Kertkultúra – Hatszor-nyolcszor több a munka, mint amennyit el tudnak vállalni a parképítő szakmában. Kevesen tudják, hogy az ország első japánkertje rejtőzik a zuglói Varga Márton kertészeti iskola udvarán. Az idilli kert kicsinyített tájkép, amely nemrégiben megújult, és a nyári szünet végén is várja a látogatókat. Aki jól figyel, találkozhat kamival is.

Körbejárták a szakmákat a pályaválasztás előtt állók Szécsényben

Nool.hu: A Szakmakóstoló hét a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe. Az eseménynek a Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint tanüzemei adtak otthont.

Eljött a péknők kora – bemutatunk négy pályaváltó nőt, akik pékként találták meg a helyüket

Nők Lapja Café: A pékszakmában a nők növekvő arányát jól jellemzi a két jelentősebb budapesti felnőttképző intézmény OKJ-s kurzusainak nemi aránya. Míg az Alfaképzőben idén augusztusban 10 férfi és 10 nő ment neki az utolsó szakmai vizsgának, addig a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola pék tanfolyamát 2019 novemberében 14 férfi mellett 25 nő kezdte meg. És az új jelentkezők tükrében úgy tűnik, ez csak a kezdet.

2020. június

 

Zuglóban találod Magyarország első japánkertjét, ami még a japán hercegi pár tetszését is elnyerte

We Love Budapest: Zuglóban található Magyarország első japánkertje, ami még a japán hercegi pár tetszését is elnyerte.

 

2020. május

 

Földesi Gyula: A valódi érintettek, a diákok várják már a vizsgákat

Hír TV: Szigorú menetrend mellett, de a szakképző iskolákban is elkezdődnek jövő héten a gyakorlati vizsgák, amit a gyerekek és a szülők is egyaránt nagyon támogattak. mondta el a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában Földesi Gyula, a Soós István borászati szakiskola igazgatója.

Újra megnyílt az ország első Japánkertje

Startlap: A VM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán, a múlt század első felében alapított Japánkert az ország első ilyen látványossága volt – ezt követte többek között a margitszigeti, szentendrei, szegedi és a nyíregyházi kert.

Titkos japánkert bújik meg Zuglóban

Csodahelyek.hu: Igazi oázisra bukkantunk Budapesti XIV. kerületében, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskolában.

 

2019. december

 

Dániában tanulják a sertéscsontozás alapjait a magyar diákok

Termékmix magazin: A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában több mint 60 éve folyik húsipari képzés, mindig is ez volt az iskola egyik húzóágazata. A legelszántabb tanulók 10 hetes szakmai gyakorlati képzésen vehetnek részt a dán Zealand Business College-ban (ZBC), ami egyedülálló lehetőség számukra.

Sajtómegjelenések

 

 

2021. március

 

Magyar Televízió: A Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium csodálatos japánkertje – Gódorné Hazenauer Zita kollégánkkal – ismét a Televízióban! A MAGYAR KRÓNIKA a Magyar Televízió hetente jelentkező kulturális magazinműsora. A múlt heti adás tartalmából: Milyen hatása volt a japán kultúrának az európai alkotókra, milyen új gondolatok, szempontok merültek fel a világ megítélésében ennek hatására? – Mindez zuglói japánkertünkkel fűszerezve.
 
 

2021. február

 

Agrársuli: Az Erasmus pályázatokra az iskolák eddig évente pályázhattak egy, vagy kétéves projektekre. Az új uniós ciklusban került be az a lehetőség, hogy a források megszerzésére az intézmények akkreditálhatják magukat, így a teljes ciklusra biztosíthatják a szükséges források rendszeres lehívását, így kiszámíthatóbbá válik a működés, hosszabb távra lehet tervezni.
 
 

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum elnyerte az Erasmus akkreditációját a következő hét évre

Magyar Mezőgazdaság: 2021.02.18-án tette közzé a Tempus Közalapítvány az Erasmus akkreditációs pályázat eredményeit, melynek köszönhetően a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum 11 iskolája a 2021-2027-es pályázati időszakban könnyített eljárásban pályázhat majd külföldi szakmai tapasztalatszerzésre.

Promontor TV: Nagyon várja képzéseire a jelentkezőket a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. A Promontor TV riportere Orbán Gergely szakmai igazgatóhelyettessel beszélgetett az iskola és a Tangazdaság tavalyi évéről.
 
 

budafokteteny.hu: A felvételt hirdető középfokú iskolák április 30-ig küldik ki a gyerekek felvételéről vagy elutasításáról szóló értesítéseket. A Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 5 éves technikumi (bor- és pezsgőgyártó technikus) és 3 éves szakképző (szőlész-borász) iskolai osztályaiba várja a jelentkezőket. A felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények (7. év végi és 8. osztály félévi osztályzatok magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, informatika, kémia tantárgyakból) alapján döntenek.

 

BEISKOLÁZÁS 2021: Ilyen agrárképzésekre jelentkezhetsz Közép-Magyarországon!

agronaplo.hu: Közeleg a középiskolai jelentkezés 2021. február 19-i határideje. Sorozatunkban az agrár- és élelmiszeripari szakmákat kínáló középiskolák kisfilmjeit mutatjuk be országrészek szerint. Az ötödik, záró részben Budapest, valamint Pest és Nógrád megye agrárszakképző iskolái mutatkoznak be.

 

2021. január

 

A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája

drnagyistvan.hu: A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája – jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán. A nyíregyházi eseményen tíz személyautót, egy mikrobuszt, öt traktort és három pótkocsit vehettek át jelképesen Nagy Istvántól az agrárszakképzési centrumok és iskolák vezetői. Az eseményen a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója is részt vett.

A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája

Kormány.hu: A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája – jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán. A nyíregyházi eseményen tíz személyautót, egy mikrobuszt, öt traktort és három pótkocsit vehettek át jelképesen Nagy Istvántól az agrárszakképzési centrumok és iskolák vezetői. Az eseményen a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója is részt vett.

Új sulitraktor és pótkocsi a jövő agrárszakembereinek

Agrofórum: Január 11-én délelőtt azonban egy nyerges vontató érkezett a piliscsabai intézményhez, ami egy, a néhány hónappal ezelőtt átadott Steyr traktorokhoz csatlakoztatható kéttengelyes Pronar pótkocsit hozta a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében.

Traktorból és pótkocsiból álló szerelvény a képzésért

GÉPmax: Három oldalra billenthető, 10 t teherbírású pótkocsikat kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái.

Traktor után pótkocsi a diákoknak

Agrárágazat: Korábban Steyr traktort, most három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába kerültek a PRONAR T672/1 típusú kéttengelyes pótkocsik, amelyek beszerzését az Agrárminisztérium finanszírozta.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

AgrárUnió: 2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Új, kéttengelyes pótkocsit kapott a Táncsics Mihály iskola

ESTV híradó (0:45 perctől):  2021. január 11-én új pótkocsit kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum váci iskolája az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

magyarmezogazdasag.hu:  2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Új pótkocsi érkezése a piliscsabai szakképző iskolába

Várkapu.info Facebook-oldala: Novemberben egy modern oktatótraktorral bővült a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium gépállománya, amelyhez 2021. január 11-én egy vadonatúj pótkocsi is érkezett. Miért is fontosak ezek az új gépek a piliscsabai iskola életében? -Videónkból ez is kiderül!

 

2020. december



Csodahelyek Magyarországon – 2020 toplistája

Csodahelyek.hu: Igencsak felemás évünk volt a belföldi kirándulások tekintetében, hiszen a világjárvány – ahogy minden más területre – az utazásra is rányomta bélyegét. 2020-ban voltak olyan periódusok (pl. év elején vagy nyáron), amikor nem, vagy csak alig volt korlátozás Magyarországon, míg tavasszal és év végén sem szállást nem foglalhattunk, sem múzeumokba, várakba, arborétumokba nem mehettünk. Újra divatba jött viszont a túrázás, a kirándulás a friss levegőn, és ez a tendencia jól látszik a belföldi csodahelyek népszerűségén is. A Csodahelyek 2020-as toplistájába Varga Márton iskolánk Japánkertjét is beválogatták!

Szakképző iskolák a második hullámban

Magyar Mezőgazdaság: Az agrárszakképzésben mérföldkőnek tekinthető az agrárszakképzési iskolahálózat idei átalakítása, ugyanis 2020 július 1-jével létrehozták az agrárszakképzési centrumokat. Az Agrárminisztérium által fenntartott 58 szakképző intézményt, a technikumokat és szakképző iskolákat öt centrumba tömörítették, amelyek az egész országot lefedik.

A szeretet gyógyít!” – Hagyományteremtő karácsonyi adományakciót szervezett a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Magyulaiskola.hu: A Centrum szívügyéniek tekinti a társadalmi felelősségvállalást, ezért elkötelezett jótékony célú tevékenységek lebonyolításában. A Centrum a karácsony közeledtével egy adomány-projektet valósított meg, melynek keretein belül közvetlenül az ünnepek előtt kórházban fekvő beteg gyerekek élelmezésében vállaltak szerepet. A felajánlott szállítmányt 2020.december 16-án délben juttatták el a MRE Bethesda Gyermekkórházának.

Igazi hiányszakma fogta meg a szécsényi diákot

Nool.hu: Amikor Deák Ferenc két évvel ezelőtt befejezte általános iskolai tanulmányait, a pályaválasztást illetően olyan szakmát választott, amit szeret és keresett a munkaerőpiacon. “Számomra ez a pék- és cukrászmesterséget jelentette” – mondta a fiatal, aki a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolába nyert felvételt. A 10. osztályos fiú elmondta, hogy a pékszakma közelebb áll hozzá, ezért tanulmányai végeztével abban szeretne elhelyezkedni.

 

2020. november

 

Agrárszakképzési centrumok vezetői nyilatkoztak

Fatáj online: A 2020. július 1-től működő öt agrárszakképzési centrum főigazgatói nyilatkoztak a centrumok létrehozásáról és az új iskolarendszerről. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Cent­rum vezetője, Molnár Zoltán főigazgató a budapesti központból irányítja a centrumhoz tartozó 11 iskola működését, amelyek két megye (Pest, Nógrád) és Budapest területén helyezkednek el.

Rövidfilm-pályázattal az élelmiszer-pazarlás ellen

nak.hu: Az élelmiszer-pazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon. A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak, rövidfilmjüket itt lehet megnézni.

Így mutatták be videóikban a nyertes diákok az élelmiszer-pazarlás problémáját

elobolygonk.hu: Az élelmiszer-pazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozta az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilmpályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon. A közönségszavazáson a Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak.

Rövidfilm-pályázattal az élelmiszerpazarlás ellen

Agronaplo.hu: Az élelmiszerpazarlás csökkentését, és így a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat: az Agrárminisztérium (AM) által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon – tette közzé az agrártárca honlapja. A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak.

Főigazgatók véleménye

Magyar Mezőgazdaság: Az öt agrárszakképzési centrum főigazgatója nyilatkozik a centrumok létrehozásáról és az új iskolarendszerről. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Cent­rum vezetője, Molnár Zoltán főigazgató a budapesti központból irányítja a centrumhoz tartozó 11 iskola működését, amelyek két megye (Pest, Nógrád) és Budapest területén helyezkednek el.

Traktort a diákoknak

Agrárágazat: Három oktató traktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolája egy pályázat keretében az Agrárminisztérium jóvoltából. 

Modern oktatótraktorokat kaptak az agráriskolák

Munkaszüret.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően. Ebből a Közép-magyarországi Centrum három iskolája: az örkényi, a piliscsabai és a váci intézmény egy-egy traktort vehetett át együttesen mintegy 73 millió forint értékben.

Kicsomagolták a három új traktort

Agrofórum: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába – a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az iskolák az Agrárminisztérium jóvoltából.

Három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

ES Televízió: 2020. november 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC), így a Vácimező is.

Három új oktatótraktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

agrarszektor.hu: 2020. november 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC). A projekt jelentősen segíti az agrárszakmák digitalizációját, a precíziós gazdálkodás elsajátítását, így diákjainknak naprakész tudást adhatunk a tanulmányaik során. A gyerekek tanulmányaikat iskoláinkban elvégezve már magabiztosan, jogosítvánnyal és szakmai bizonyítvánnyal a kezükben vállalhatnak munkát vagy alapíthatnak vállalkozást. A projekt konzorciumvezetője a Déli Agrárszakképzési Centrum, akikkel nemcsak a pályázat keretében, hanem egyéb szakmai területeken is jó az együttműködés.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

postonline.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Modern oktatótraktorokat kaptak az agráriskolák

videkihalozat.eu:A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Oktatótraktort “csomagoltak ki” a váci mezőgazdasági iskolában

Vaci-naplo.hu: Három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum. Három iskolájukba – a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az Agrárminisztérium jóvoltából.

Három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrarunio.hu:A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába – a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az iskolák az Agrárminisztérium jóvoltából.

Modern erőgépekkel bővült az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

Agronaplo.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok: az Agrárminisztérium (AM) által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően – tette közzé a AM honlapja

Új, modern STEYR traktorokat kaptak az erdészeti iskolák

Erdő-mező.hu: November 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum. 

Új oktató traktorral gazdagodott a piliscsabai erdészeti iskola

Várkapu.infó: November 3-án három új oktató traktorral gazdagodtak a Középmagyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái, köztük a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

Kormány.hu: A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

Modern erőgépekkel bővül az agrárszakképzési centrumok eszközparkja

Agrotrend.hu:A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három tagiskolájába is megérkeztek az új oktatótraktorok. Az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző centrumok összesen 24 erőgépet szerezhettek be a tárca támogatásának köszönhetően.

 

2020. október

 

Taroltak a házigazdák a Csapó Dániel Emlékversenyen

Teol.hu: III. szekció: Élelmiszeripari technológiák bemutatása. – 2. helyezés: Lampért Antónia, Böröcz Bálint (Közép-magyaroroszági ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Budapest)

A legprofibb gyakorlati helyekre mehetnek a piliscsabai erdészdiákok

Várkapu.infó: A Nemzeti Agrárkamarával való együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő Zrt. akkreditált gyakorlati képzőhellyé vált. Az idei tanévtől a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium erdésztechnikus tanulói a parkerdő három erdészeténél vesznek részt gyakorlati oktatásban.

Hatékony nyelvi fejlesztés az agrárszakképzésben

szakmaportal.hu: Anyanyelvi tanárok tanítják a diákokat a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum két iskolájában. A budapesti Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium, illetve a váci Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is foglalkoztat anyanyelvi tanárt, akiknek munkája hiánypótló. Nagy eredménynek tartjuk, hogy a centrum két iskolájába anyanyelvi tanárok érkeztek az eddig betöltetlen oktatói álláshelyekre.

Hazai

ES Televízió: A váci térségben fogható ES televízió – “Hazai” magazinműsorának keretein belül – új sorozatot indított, melyben Vác középiskolái kerülnek bemutatásra, ezzel is segítve a pályaválasztás előtt állók döntéshozását. A legfrissebb részben a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Jung Lilla volt a műsor vendége.

Vizet prédikál és bort iszik

Index: A borászok közt a legjobb vízilabdázó, és a vízilabdázók között a legjobb borász. Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a KM ASzC Soós István Borásziskolájának alumnusa előszeretettel jellemzi magát így, és aki látta „Birgét” pólózni a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulóján, s megkóstolta a chardonnay-ját vagy a kékfrankos roséját, az nem kérdőjelezi meg a fentiek igazát.

 

2020. szeptember

 

Szemléletváltó és hiánypótló kiadvány jelent meg a talajélet témakörében

Agrofórum: Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve. A könyről Földesi Gyulla, a KMASZC kancellárja is véleményt mondott.

Húsz százalékkal növekedett a szécsényi iskola tanulói létszáma

Nool.hu: A szeptember elsejei csengőszó a helyi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakközépiskola és Kollégium diákjait is a tanodába szólította. Filkor Lajos, az intézmény igazgatója azt mondta, hogy az iskolában a nyári hónapok is igen mozgalmasan teltek.

Könyvajánló: A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei

Agro Napló: „A talaj ismeretét a benne lejátszódó folyamatokat, a fiataloknak szinte alaptantárgyként kellene oktatni. Megőrzésének lehetőségeit a fiatal generációnak teljes egészében ismernie kell. Ez a környezetvédelem egyik alap-pillére is.” Földesi Gyula, kancellár – Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrárszakképzés új köntösben – Megalakult a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrofórum: 2020 nyarán megalakultak az agrárszakképzési centrumok, melynek értelmében a 2020/2021-es tanév szeptember 2-án már a központok irányításával indult el az érintett agráriskolákban. A Közép-magyarországi régió tizenegy agráriskoláját július 1-jétől a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC) irányítja.

Átalakuló magyar agrárszakképzés: új regionális oktatási központ jött létre

Agrárszektor online: 2020 nyarán megalakultak az agrárszakképzési centrumok, melynek értelmében a 2020/2021-es tanév szeptember 2-án már a központok irányításával indult el az érintett agráriskolákban. A Közép-magyarországi régió tizenegy agráriskoláját július 1-jétől a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC) irányítja.

Kancellárként is szívügye a „Soós”

Bornegyed.hu: Új nevet és új igazgatót kapott, valamint a szakmai struktúraváltás következtében új feltételekkel és képzési rendszerben működik a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Zökkenőmentesen költöztek a diákok a nógrádi kollégiumokba

Nool.hu: A Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium utóbbi részlegében is zökkenőmentesen zajlott a tanévkezdés.

Szakmakóstoló-hét

Nak.hu: A NAK Pest Megyei és Fővárosi Igazgatósága 2020. augusztus 10-14-ig tartó időszakban rendezi a Szakmakóstoló-hét nevű nyári pályaorientációs hetét. A programba a Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikumot, Szakképző Iskolát és Kollégiumot, valamint a tiszakécskei Safi Süti Kft-t és a ceglédi Liliomház-Tudástár Kft.-t vontuk be.

Ez igazán tökéletes lezárása volt a nyárnak!A kincses hajó szigete

Borászportál: 2020. augusztus 27-én ismét a Kopaszi-gáton gyűltek össze a borok és a nyár szerelmesei. Két standon is képviseltette magát a budafoki Soós István Borászati szakközépiskola.

 

2020. augusztus

 

A kincses hajó szigete

Magyar Nemzet Online: Kertkultúra – Hatszor-nyolcszor több a munka, mint amennyit el tudnak vállalni a parképítő szakmában. Kevesen tudják, hogy az ország első japánkertje rejtőzik a zuglói Varga Márton kertészeti iskola udvarán. Az idilli kert kicsinyített tájkép, amely nemrégiben megújult, és a nyári szünet végén is várja a látogatókat. Aki jól figyel, találkozhat kamival is.

Körbejárták a szakmákat a pályaválasztás előtt állók Szécsényben

Nool.hu: A Szakmakóstoló hét a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe. Az eseménynek a Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint tanüzemei adtak otthont.

Eljött a péknők kora – bemutatunk négy pályaváltó nőt, akik pékként találták meg a helyüket

Nők Lapja Café: A pékszakmában a nők növekvő arányát jól jellemzi a két jelentősebb budapesti felnőttképző intézmény OKJ-s kurzusainak nemi aránya. Míg az Alfaképzőben idén augusztusban 10 férfi és 10 nő ment neki az utolsó szakmai vizsgának, addig a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola pék tanfolyamát 2019 novemberében 14 férfi mellett 25 nő kezdte meg. És az új jelentkezők tükrében úgy tűnik, ez csak a kezdet.

2020. június

 

Zuglóban találod Magyarország első japánkertjét, ami még a japán hercegi pár tetszését is elnyerte

We Love Budapest: Zuglóban található Magyarország első japánkertje, ami még a japán hercegi pár tetszését is elnyerte.

 

2020. május

 

Földesi Gyula: A valódi érintettek, a diákok várják már a vizsgákat

Hír TV: Szigorú menetrend mellett, de a szakképző iskolákban is elkezdődnek jövő héten a gyakorlati vizsgák, amit a gyerekek és a szülők is egyaránt nagyon támogattak. mondta el a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában Földesi Gyula, a Soós István borászati szakiskola igazgatója.

Újra megnyílt az ország első Japánkertje

Startlap: A VM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán, a múlt század első felében alapított Japánkert az ország első ilyen látványossága volt – ezt követte többek között a margitszigeti, szentendrei, szegedi és a nyíregyházi kert.

Titkos japánkert bújik meg Zuglóban

Csodahelyek.hu: Igazi oázisra bukkantunk Budapesti XIV. kerületében, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskolában.

 

2019. december

 

Dániában tanulják a sertéscsontozás alapjait a magyar diákok

Termékmix magazin: A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában több mint 60 éve folyik húsipari képzés, mindig is ez volt az iskola egyik húzóágazata. A legelszántabb tanulók 10 hetes szakmai gyakorlati képzésen vehetnek részt a dán Zealand Business College-ban (ZBC), ami egyedülálló lehetőség számukra.